Mezinárodní trestní soud uznal vinným velitele fanatických bojovníků v Ugandě. Za zločiny mu hrozí až doživotí

Horizont ČT24: Soud potvrdil Uganďana vinným (zdroj: ČT24)

Mezinárodní trestní soud (ICC) ve čtvrtek shledal bývalého velitele ugandské povstalecké skupiny Dominika Ongwena vinným z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti včetně vraždy, sexuálního otrokářství, únosu dětí, mučení a plenění. Ongwen podle rozhodnutí soudu dohromady spáchal 61 ze 70 zločinů, z nichž byl obviněn. Uganďanovi hrozí až doživotní odnětí svobody, výši trestu ale soud podle agentury Reuters oznámí později.

Soudci ICC rozhodli, že Ongwen, který byl sám unesen jako devítiletý chlapec povstaleckou Armádou božího odporu (LRA) a později se stal jedním z jejích velitelů, se zločinů mezi lety 2002 a 2005 dopustil ze svobodné vůle. „Není žádný důvod pro to, aby byl Ongwen zbaven odpovědnosti. Jeho vina byla prokázána nade vší pochybnost,“ uvedl předsedající soudce Bertram Schmitt.

Soudce nicméně podle agentury AP zároveň doplnil, že Ongwen byl sám v minulosti uneseným dítětem a mohlo by to být zohledněno při určování výše trestu. Podtrhl, že soud rozhodoval jen v případě zločinů, kterých se bývalý člen LRA dopustil už jako dospělý muž.

Soud vzal rovněž v potaz hrůzy, které se děly během útoků LRA v prvních letech 21. století na civilistech. Neopomněl ani Ongwenovy zločiny proti ženám, jež byly donuceny se stát jeho „manželkami“. „Civilisté byli stříleni, páleni nebo biti k smrti,“ popsal Schmitt útok z května 2004. Ten přitom provedli povstalci pod Ongwenovým vedením na tábor Lukodi pro ugandské uprchlíky.

LRA proslula vražděním, mučením a únosy

Sám Ongwen na slova předsedajícího soudce nijak nereagoval a nedal najevo žádné emoce. Při čtení verdiktu musí obvinění v soudní síni obvykle stát, v Ongwenově případu byl ale seznam usnesení soudu tak dlouhý, že Uganďan mohl sedět.

Armádu božího odporu založil Joseph Kony v roce 1987 s cílem svrhnout ugandskou vládu a v zemi nastolit režim založený na biblických přikázáních. Po dobu více než čtvrt století byli oběťmi vraždění, mučení a únosů LRA především civilisté. Působnost milicí se časem rozšířila i do dalších zemí. LRA používala chlapce jako dětské vojáky a dívky jako sexuální otrokyně. Proslula také krutými tresty, například usekáváním končetin.