Nejméně třináct mrtvých při nepokojích v indickém Kašmíru

Šrínagar - Nejméně jedenáct lidí zabili dnes v indickém svazovém státu Kašmír a Džammú policisté, kteří střelbou do davu a slzným plynem rozháněli muslimské demonstrace. Při střetech mezi pořádkovými silami a demonstranty bylo zraněno mnoho osob, jak z řad demonstrantů, tak i policistů. Úřady vyhlásily v oblasti nepokojů celodenní zákaz vycházení. Protesty trvají už druhý den, dva lidé podlehli včerejším zraněním v nemocnici.

Současné nepokoje v Kašmíru vypukly poté, co indická vláda na nátlak muslimských organizací zrušila plánovaný převod státních pozemků hinduistické svatyni. Kašmírští hinduisté na protest proti vládnímu rozhodnutí zablokovali silniční spojení regionu se zbytkem Indie. Muslimové toto opatření označují za ekonomickou blokádu a demonstracemi se domáhají otevření silnic do Indie.

Po rozdělení indického subkontinentu v roce 1947 připadla část Kašmíru hinduistické Indii a část muslimskému Pákistánu. Oba státy si činí nárok na celý Kašmír a svedly kvůli němu dvě ze tří vzájemných válek. Dillí pravidelně obviňuje Islámábád z vojenské podpory muslimských povstalců, což Pákistán popírá.