Navzdory válce se Ukrajině daří držet makroekonomickou stabilitu, optimistický je i výhled

Poprvé od začátku obnovené ruské invaze, kdy se ukrajinská ekonomika propadla zhruba o třetinu, vzhlíží Ukrajinská národní banka (NBU) optimisticky k ekonomickému vývoji v zemi. Dle průzkumu NBU očekávají tamější podniky v příštích dvanácti měsících nárůst obchodní aktivity. Její index vzrostl ve druhém čtvrtletí na 104,5 procenta z 91,2 procenta v prvním čtvrtletí, oznámila NBU.

„Vzhledem k obnově energetického systému, postupného oživování domácí poptávky a posilování hřivny očekávají respondenti nárůst objemu výroby zboží i služeb. Pozitivně se staví také k rozvoji vlastních podniků a zlepšila se inflační i kurzová očekávání,“ napsala NBU s odkazem, že ve druhém čtvrtletí letošního roku byla očekávaná meziroční inflace 15,7 procenta ve srovnání s 20,7 procenta v předchozím čtvrtletí.

Podle zmíněného průzkumu se 46,6 procenta oslovených respondentů domnívá, že inflace, která v červnu klesla na 12,8 procenta, nepřesáhne v příštích dvanácti měsících 15,3 procenta. Nejvýraznějším proinflačním faktorem zůstávají pochopitelně vojenské operace.

NBU zároveň upozornila, že vliv „faktoru směny peněz“ a „výrobních nákladů“ poněkud zeslábl. Nový průměrný směnný kurz, jenž respondenti očekávají v nadcházejících dvanácti měsících, je 40,43 ukrajinských hřiven (UAH) za dolar (USD) oproti 42,18 o čtvrtletí dříve. Navíc se zvýšil podíl těch, kteří očekávají, že kurz ukrajinské hřivny zůstane v příštím roce nezměněn na 40 UAH za USD.

Miliardová mezinárodní pomoc

Mezinárodní měnový fond (MMF) už koncem března oznámil, že si ukrajinská ekonomika vede navzdory válce lépe, než očekával, což mimo jiné vedlo ke schválení balíčku finančních půjček.

I proto výkonná rada MMF schválila 31. března čtyřletý úvěrový program ve výši 15,6 miliardy dolarů (přibližně 345 miliard korun).

Schválený program byl třetí a poslední fází strategie vyvinuté s úřady na podporu Ukrajiny. První fází bylo nouzové financování v celkové výši 2,7 miliardy dolarů prostřednictvím nástroje rychlého financování (RFI) v roce 2022. Druhou fází bylo následně čtyřměsíční monitorování programu Monitoring with Board Involvement (PMB), který vydláždil cestu k plnohodnotnému programu MMF.  

„Program byl navržen v souladu s novou politikou fondu týkající se poskytování úvěrů za mimořádně vysoké nejistoty. Od dárců, včetně skupiny (ekonomicky vyspělých zemí) G7 a Evropské unie, se očekávají silné záruky financování,“ vysvětlil Gavin Gray z MMF.

„Hlavním cílem programu je udržet ekonomickou a finanční stabilitu v podmínkách mimořádně vysoké nejistoty, obnovit udržitelnost dluhu a podpořit zotavení Ukrajiny na cestě ke vstupu do Evropské unie v poválečném období,“ přidal Gray.

Vznikla i mezinárodní skupina, která má pomoci nastartovat ukrajinskou ekonomiku. „V rámci tohoto plánu jsme zvýšili naši projekci růstu HDP v roce 2023 na rozmezí jednoho až tří procent,“ pokračoval Gray. „Inflace zpomaluje a směnný kurz je v posledních měsících stabilní. Ekonomické vyhlídky ale zároveň zůstávají vzhledem k pokračující válce vystaveny mimořádně vysokým rizikům,“ doplnil Gray. 

Faktem je, že ukrajinský HDP klesl v prvním čtvrtletí letošního roku o 10,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím loni. Začátkem června o tom informovalo ukrajinské ministerstvo hospodářství, které v prohlášení sdělilo, že zmíněný pokles byl menší, než původně očekávalo. Kalkulovalo totiž s poklesem o 14,1 procenta.

„Údaje naznačují, že ukrajinská ekonomika se přizpůsobuje a zotavuje rychlejším tempem, než se předpovídalo,“ řekla ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková.

Vláda se podle ní nadále soustředí na stabilizaci situace v energetickém sektoru a pomáhá řešit logistické problémy ukrajinského exportu.