Navalnyj stojí před soudem za „extremismus“, hrozí mu třicet let vězení

Horizont ČT24: Ruský soud může uvěznit Navalného na třicet let (zdroj: ČT24)

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, poprvé za politickou činnost. Ve věznici s nejpřísnějším režimem začal proces, který kritika Kremlu může poslat za mříže na dalších třicet let. Prokuratura obviňuje Navalného mimo jiné z údajného založení extremistické organizace a rehabilitace nacismu, což politik označil za absurdní. Opoziční lídr si už teď odpykává devítiletý trest za údajnou zpronevěru a pohrdání soudem. Obvinění má za politicky motivovaná.

Ochranka věznice novináře do soudní síně nevpustila, proces mohli živě sledovat jedině na obrazovce ve vedlejší místnosti. Na začátku zasedání Navalnyj požádal soudce, aby vpustil alespoň jeho rodiče, kteří za synem přijeli do nápravné kolonie číslo 6 ve Vladimirské oblasti. 

„Je to přece jenom otevřený proces, a proto bych poprosil pozvat (do soudní místnosti) mé rodiče, kteří sem přijeli,“ řekl Navalnyj soudu, který však žádosti nevyhověl.

Opoziční politik také ve svém projevu zpochybnil pravomoc moskevského soudce vést soudní líčení ve věznici daleko od hlavního města. „Myslím si, že s ohledem na danou situaci a trestní právo byste měl (z procesu) odstoupit. Je zjevné, že v tomto procesu je vaše nezávislost, jemně řečeno, závažně omezena.“ 

V novém soudním procesu čelí kritik ruského vůdce hned několika obviněním. Za jedno z nejzávažnějších považuje prokuratura údajné založení extremistické organizace, za kterou ruské úřady označily Fond boje proti korupci. Úřady tvrdí, že se fond podílel na zapojování nezletilých do nebezpečných činností nebo na rehabilitaci nacistické ideologie.

Před soudem kromě Navalného stanul kvůli údajnému financování extremistické činnosti také jeho někdejší spolupracovník Daniel Cholodnyj. „(Ruská) vláda se stydí za to, že za rok a půl vyšetřování nedokázala získat žádné důkazy,“ uvedl bývalý technický ředitel kanálu Navalnyj Live, který působí na serveru YouTube.

Navalného příznivci se obávají, že dostane nejvyšší možný trest

Navalnyj obvinění už dříve označil za absurdní. Jeho příznivci se obávají, že dostane nejvyšší možný trest, aby posloužil jako varování pro další kritiky ruského režimu. „Všichni si pamatujeme, že během minulého procesu docházelo k excesům. Když jsem řekl slovo Putin, mikrofon se vypnul a vysílání (ze soudní síně) se ukončilo,“ uvedl Navalnyj.

Po dvou hodinách se živé vysílání pro novináře přerušilo. Soudce vyhověl žádosti prokurátorky, aby proces probíhal za zavřenými dveřmi, protože údajně dostala od ochranky varování o plánovaných provokacích. Obhajoba naopak požadovala veřejný proces.

Jde o první řízení, které se týká politické činnosti opozičníka. Navalnyj už dříve uvedl, že proti němu ruské úřady zahájily další trestní řízení za údajný terorismus a že ho v tomto případě může vojenský soud poslat za mříže až na doživotí.

Navalnyj politickou dráhu zahájil bojem proti korupci, kdy odhaloval závratné majetky špiček režimu, ale úřady posléze zakázaly jeho protikorupční organizaci jako extremistickou. Politik je vnímán jako nejvýraznější kritik Putinova režimu a dřívější odsouzení i nová obvinění odmítá jako vykonstruovaná z politických důvodů.

Navalnyj obviňuje vládce Kremlu z toho, že se jej pokusil umlčet i sprovodit ze světa otravou bojovou látkou ze skupiny novičok, ze které jej vyléčili v berlínské nemocnici. Kreml tato obvinění odmítá a popírá, že k otravě došlo, ač ji potvrdili západní experti. Spojené státy a Evropská unie uvalily kvůli otravě a následnému uvěznění Navalného sankce na vysoce postavené ruské činitele a podniky.