Navalnyj se zotavuje rychle. Ministr Scholz odmítá kvůli otravě rušit plynovod z Ruska

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který prostřednictvím populárních videí obviňuje špičky tamního režimu z rozkrádání státních peněz, se z otravy látkou ze skupiny novičoků zotavuje rychleji, než se čekalo. Německé televizní stanici RTL to řekl jeho poradce Leonid Volkov. Je podle něj bedlivě střežen, protože jeho tým z otravy podezřívá ruské vedení. Pacienta léčícího se v Německu navštívila také Angela Merkelová. Ministr financí její vlády Olaf Scholz k případu řekl, že kvůli němu nechce zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2, k čemuž někteří politici vyzvali.

„Je mu mnohem lépe, řekl bych nečekaně lépe,“ řekl Volkov. „Myslím, že se zotavuje opravdu rychleji, než se čekalo, a to je samozřejmě dobrá zpráva, z níž máme radost,“ dodal.

Dlouhodobý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina i mnoha vlivných špiček režimu se nyní léčí ambulantně na tajném místě a podle Volkova zůstává pod přísnou ochranou: „Osobně si nemyslím, že v Berlíně hrozí další útok, ale víme, že ochranka je jiného názoru. (…) Je docela silně střežen.“

Navalnyj už dříve řekl, že se chce vrátit do Ruska. Podle Volkova dobře chápe rizika, která jsou s tím spojená. Bude podle něj třeba „snížit pravděpodobnost druhého útoku“.

Osud plynovodu

V Německu v souvislosti s otravou zaznělo volání po ukončení stavby plynovodu Nord Stream 2. Ten je v pokročilé fázi výstavby a má přivést plyn z ruských nalezišť po dně Baltského moře a tím se vyhnout tranzitu přes Bělorusko, Ukrajinu a Polsko.

Ruský státní rozpočet je na příjmech z plynu a ropy závislý asi z třetiny až z poloviny a mnozí politici považují omezení nákupu této suroviny za jedinou páku, která může k něčemu donutit Vladimira Putina.

Sociálnědemokratický vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz s tím však nesouhlasí. V rozhovoru se zahraničními korespondenty to v Berlíně zdůvodnil tím, že je soukromým projektem, nikoliv státním. Reagovat na otravu by měla celá Evropa, nejen Německo.

Pokud jde o reakci, když Rusko otravu neobjasní, žádá Scholz společnou přiměřenou odpověď. „Musíme reagovat jako Evropa,“ prohlásil. Otravu Navalného pak označil za „vražedný útok“.

Natáčení videí o korupci před otravou

Němečtí, francouzští a švédští experti dospěli k závěru, že Navalnyj byl otráven látkou ze skupiny novičok a Berlín vyzval Rusko, aby útok, který se odehrál na jeho území, vyšetřovalo. Rusko tvrdí, že jeho vlastní testy stopy jedu v Navalného organismu neodhalily.

Podle Volkova má otrava mnoho negativních důsledků pro Kreml. Dodal, že podle něj se tento údajný pokus o vraždu nemohl odehrát bez Putinova souhlasu.

Navalnyj 20. srpna zkolaboval na palubě letounu, s nímž letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy. V Tomsku a předtím v Novosibirsku natáčel videa obviňující tamní místní politiky z korupce a zneužívání moci například v podobě tunelování městských služeb včetně pohřební služby.

Po otravě byl téměř tři týdny v kómatu, zpočátku v nemocnici v Omsku, kde jeho letadlo nouzově přistálo. Lékaři ho odtud nejprve i přes naléhání jeho blízkých nechtěli pustit. Poté svolili k převozu na kliniku Charité v Berlíně. Tento týden ho němečtí lékaři z nemocnice propustili, a dokonce nevyloučili, že se zcela uzdraví.