NATO na Slovensku nacvičuje kulový blesk

Bratislava - Kyrgyzstán neprodlouží Američanům pronájem letecké základny, klíčové pro zásobování vojáků v Afghánistánu. Počítalo se s ní přitom i pro stahování koaličních jednotek ze země, což má být největší logistickou operací v historii. NATO na ni právě teď trénuje na Slovensku.

Češi, Slováci, Němci a Poláci společně cvičně vykládají bojová vozidla pěchoty. Tito vojáci už spolupracovali v Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu. Příští zahraniční mise budou o ještě větší kooperaci. I proto, že armády musí šetřit. „Každá armáda bude mít na starost jednu věc. Všechno najednou nikdo nezvládne,“ vysvětluje ředitel cvičení Capable Logistician 2013 Miroslav Pelikán.

Vojáci musí během cvičení poznat i techniku spojenců. Úplně poprvé například vidí belgická posádka vyprošťovacího vozu Pragu V3S z výzbroje slovenské armády. „Je to opravdu veterán, díval jsem se na něj a pak ho i řídil a musím říct, že jezdí opravdu dobře,“ pochvaluje si Julles Lefever.

Zahraniční mise jsou bez perfektně zvládnuté logistiky nemyslitelné. NATO se navíc do konce příštího roku stáhne z Afghánistánu, což bude největší převoz vybavení v historii aliance. Americké ozbrojené síly rozhodly, že v zemi nechají materiál za víc než 130 miliard korun – jeho návrat do Spojených států by byl příliš drahý. To česká armáda už domů většinu výstroje odvezla.

Při stahování musí česká armáda využívat spojence a jejich letadla. Letouny CASA nestačí - nepojmou totiž dost nákladu.

Cvičení na Slovensku plánovalo NATO dva roky. Vyšlo i počasí – teplota se totiž šplhala k 40 stupňům Celsia – a i v takových podmínkách na přímém slunci se musí vojáci naučit bezchybně plnit úkoly.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)