Na Ukrajinu dorazily tanky Abrams. Je to pomoc, ale zvrat nepřinesou, hodnotí experti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí oznámil, že do země dorazily první americké tanky Abrams. Spojené státy jich slíbily dodat 31, zatím ale není jasné, kolik už jich na Ukrajině je. Abramsy patří mezi nejsofistikovanější tanky vůbec a pro Ukrajince bude přínosem jejich odolnost či vysoká průbojnost střel, uvádějí experti. Zároveň ale upozorňují, že tři desítky strojů nezpůsobí zvrat ve válce a že komplikovaná může být třeba jejich údržba.

„Dobré zprávy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už jsou na Ukrajině,“ uvedl v pondělí Zelenskyj na platformě Telegram s tím, že tanky jsou nyní připravovány k tomu, aby posílily jednotky ukrajinské armády.

Záměr dodat Ukrajině 31 tanků Abrams oznámil americký prezident Joe Biden v lednu. Vysoce postavený americký armádní činitel tento měsíc slíbený počet potvrdil s tím, že Washington je Ukrajině dodá během několika týdnů, napsal magazín Foreign Policy.

Americký list The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované představitele amerického ministerstva obrany uvedl, že první část z 31 tanků byla na Ukrajinu dopravena už v sobotu. Kolik strojů bylo doposud na Ukrajinu přivezeno, zdroje NYT neupřesnily. 

Soukup: Abramsy samy ruské linie neprorazí

Abramsy se zařadí mezi další tanky v ukrajinském arzenálu, které by Kyjev mohl použít k proniknutí na území okupované Ruskem ve východních a jižních částech Ukrajiny. „Samozřejmě pomoci mohou, už jen tím, že jsou to kvalitní tanky, mají spoustu funkcí,“ připustil komentátor Českého rozhlasu Ondřej Soukup.

Zároveň ale brzdí přílišný optimismus. „Vzpomeňme si, jaká očekávání byla spojena s německými tanky Leopard, aby se následně ukázalo, že když Leopard najede na protitankovou minu, tak mu jeho elektronika za desítky milionů je v zásadě málo platná,“ dodal s tím, že totéž se bude týkat i Abramsů.

„Ony samozřejmě mají nějaký dostřel, jsou schopny pracovat ve skupinách a mají spoustu vylepšení, mají lepší ochranu posádky. Ale očekávat, že by jenom nasazení těchto tanků dokázalo prorazit ruské linie, které byly budovány už od podzimu loňského roku, takže skoro rok, všechny ty protitankové zákopy, betonové trojúhelníčky a tak dále. (…) To samy Abramsy jako takové prorazit nedokážou,“ poukazuje Soukup na skutečnosti, na které upozorňují i experti.

Novinář Soukup o vývoji rusko-ukrajinské války (zdroj: ČT24)

Výhody: Keramický pancíř a palebná síla

Tank M1 Abrams je považován za svého druhu nejmodernější zbraň a je výkonnější než mnoho tanků ze sovětské éry, které v současnosti používají jak ukrajinské, tak ruské síly, shrnuje web stanice al-Džazíra. Americké stroje mají některé technické přednosti, díky kterým by mohly být pro Ukrajinu užitečnější než jiné západní tanky, konstatuje The Wall Street Journal (WSJ).

Bývalý britský tankový velitel Ben Barry, který nyní působí na londýnském Mezinárodním institutu pro strategická studia (IISS), listu řekl, že Abramsy mají řadu výhod třeba oproti starším německým strojům Leopard 1, které Kyjev také dostal. „Abramsy mají ve srovnání s jinými tanky fenomenální zrychlení, v důsledku čehož je těžší je zasáhnout,“ citoval Barryho WSJ.

Web The Kyiv Post připomíná, že USA nedodávají Kyjevu nejnovější verzi M1A2, nýbrž starší M1A1, protože tento model bylo možné odeslat rychleji. Podle Pentagonu byla ale verze M1A1 pro Ukrajinu modernizována. Mezi nejpozoruhodnější přednosti Abramsů patří jejich několikavrstvé pancéřování, dodává ukrajinský web s tím, že mezi dvěma silnými kovovými pláty je ještě keramický pancíř.

Abramsy M1A1 používají munici ráže 120 milimetrů, tedy stejnou, jakou používají tanky Leopard 2, které už Ukrajina od spojenců rovněž dostala. Pentagon dodá na Ukrajinu pro tanky Abrams munici s ochuzeným uranem, kterou už Kyjevu poslala Velká Británie společně s tanky Challenger 2.

Munice s ochuzeným uranem M829A3, kterou tanky Abrams využívají, dokáže prorazit pancíř o tloušťce 700 milimetrů na vzdálenost až dva kilometry, což může ohrozit nejvyspělejší ruské tanky, jako je T-72B3, dodává The Kyiv Post.

Nevýhody: Počasí a údržba

Navzdory technické vyspělosti Abramsů ale 31 slíbených strojů průběh války výrazně neovlivní, píše s odkazem na experty magazín Newsweek. Tanky navíc budou muset čelit komplikacím, jako je nepříznivé počasí a složitá údržba.

Většina akcí, v nichž byly dosud Abramsy nasazeny, se odehrávala za relativně suchých podmínek, řekl magazínu s narážkou na blížící se zimu vojenský expert Michael Peck. „Bude zajímavé sledovat, jak si povedou při intenzivních mechanizovaných bojových operacích v blátě a sněhu, v regionu se spoustou potoků a řek.“ Americké stroje totiž nedokáží překonávat hluboké vodní překážky.

Další výzvou by se mohla ukázat logistika a údržba. Al-Džazíra připomněla slova Sydneyho Freedberga z magazínu Breaking Defence, který poukázal na to, že protože se tanky Abrams v Evropě používají výrazně méně než jiné stroje, Ukrajina může mít potíže například se získáváním náhradních dílů.

„Dalším problémem M1 je, že spotřebovává hodně paliva, takže se může pohybovat pouze tak rychle jako palivové cisterny,“ řekla Newsweeku Marina Mironová z londýnské King's College. Abramsy navíc jezdí na letecké palivo. „Doplňování paliva bude pro Ukrajinu překážkou. Motor M1 může pracovat s různými palivy, ale pamatuji si, že jsem je provozoval pouze s leteckým palivem,“ řekl Newsweeku už dříve americký major ve výslužbě John Spencer.

Budanov: Budeme je používat jen ve velmi dobře připravených operacích

V neposlední řadě zůstává otázkou, jak se americkým tankům bude dařit tváří v tvář ruské obraně. Rusové totiž mají „spoustu protitankových zbraní a protitankových min, které již způsobily ztráty na obrněných vozidlech, která Ukrajině dodal Západ“, jako jsou německé tanky Leopard a americká bojová vozidla Bradley, dodal Peck.

Právě zahraniční stroje představují pro Rusy lákavý terč. Na druhou stranu se ale západní tanky zatím jeví jako velmi spolehlivé a dobře opravitelné, píše The Kyiv Post. Odkazuje přitom na zprávu magazínu Forbes z konce srpna, podle níž Ukrajinci během třinácti týdnů protiofenzivy ztratili jen pět ze 71 tanků Leopard. Deset strojů bylo poškozeno, ale ty se opravují a vracejí se na frontu.

Určité zranitelnosti Abramsů s ohledem na počasí či hustotu ruských minových polí si ale jsou Ukrajinci dobře vědomi. Podle šéfa ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyryla Budanova je bude Kyjev využívat jen pro velmi specifické a dobře vypracované operace.

„Pokud budou použity v první linii a pouze v kombinovaném boji se zbraněmi, nebudou na bitevním poli žít příliš dlouho. Je třeba je použít v těch průlomových operacích, ale velmi dobře připravených,“ uzavřel Budanov v rozhovoru pro web The Drive.