Na Sibiři se zřítil vrtulník, zemřelo nejméně 19 lidí

Moskva - Nejméně 19 lidí přišlo o život při nehodě vrtulníku v sibiřském Jakutsku na východě Ruska. Některé zdroje uvádějí až 23 mrtvých. Záchranáři se kvůli špatnému počasí k místu nehody ještě nedostali. Neštěstí zřejmě zavinil pilot, který nezvládl turbulence. Podle ruského ministerstva vnitra bylo na palubě stroje 25 lidí včetně 11 dětí a tři členové posádky.

„Naživu zůstali tři členové posádky a žena s dítětem,“ uvedl místopředseda jakutské regionální vlády Anatolij Skrybykin. Mezi údajnými oběťmi jsou podle něj místní poslanec, šéf investiční společnosti a zástupci firmy Alrosa těžící diamanty. Mezistátní letecký výbor (MAK), který v Rusku a postsovětských státech vyšetřuje letecké nehody, ale uvádí, že pád stroje přežilo devět lidí a 19 zahynulo.    

Asi 150 záchranářů bylo vzhledem k počasí nuceno pozastavit pátrání. Podle Skrybykina se záchranné týmy momentálně nacházejí asi 15 kilometrů od místa neštěstí. Na místo byly vyslány i pátrací a záchranářské helikoptéry a letoun An-26 s lékaři na palubě.

Nehodu zřejmě zavinily turbulence, které ani zkušený pilot nezvládl. Rotor vrtulníku zavadil o kopec, stroj se zřítil a následně vzplál. Vrtulník patřící společnosti Poljarnyje Avijaliniji letěl na pravidelné lince. Zřítil se asi 50 kilometrů od letiště u vesnice Děputatskij, kam mířil.