Na saské straně Krušných hor chtějí těžit lithium do čtyř let. Starosta se obává úpadku turismu

Události: Lithium na saské straně Krušných hor (zdroj: ČT24)

Na německé straně Krušných hor u Cínovce probíhá detailní průzkum velkého lithiového ložiska. Důl na jeho těžbu chtějí otevřít do čtyř let. Na lithium a baterie čeká německý automobilový průmysl, který je potřebuje pro přechod na elektromobilitu. Tento týden premiéři Česka a Saska podepsali dohodu o spolupráci mimo jiné právě v oblasti těžby lithia. Starosta Altenbergu se ale obává, že těžba v regionu poškodí turistický ruch.

Štola v německém Cínovci je připomínkou dlouhé hornické tradice, konají se zde i expozice pro návštěvníky. Uvnitř se ale neukazuje jen to, co bylo. V posledních letech je v ní vidět i budoucnost. 

Lithiové ložisko u Cínovce je na německé straně rozlehlé dvakrát tři kilometry a začíná v hloubce přibližně sto metrů pod zemí. Jak mocné ložisko je, se v těchto týdnech zjišťuje průzkumnými vrty.

„V současné době odhadujeme nejméně 35 milionů tun lithiové rudy. Vzhledem k tomu, že cena lithia v posledních letech vzrostla, můžeme do ložiska zahrnout i oblasti, které nejsou tak silně mineralizované,“ vysvětlil geolog z Deutsche Lithium Thomas Dietrich.

Obavy

Naplánovaných je celkem osmdesát průzkumných vrtů. Cílem je přesná kalkulace rizik, nákladů a budoucího zisku. „Jsme přesvědčeni, že přechod k elektromobilům a většímu množství bateriových úložišť v elektrické síti se bude zrychlovat,“ soudí výkonný ředitel Zinnwald Lithium Anton du Plessis.

Altenberg by tak mohl opět být tím, čím býval, tedy hornickým městem. Kromě oživení staré tradice jsou zde ale i obavy. „Hrozí, že by mohl utrpět cestovní ruch. Po pádu komunismu a ukončení těžby cínových rud jsme tady třicet let budovali turismus. Všichni lidé, kteří s ním mají něco společného, se samozřejmě obávají, že hluk a špína by mohly turisty odradit,“ říká starosta města Markus Wiesenberg.

Společnost Zinnwald Lithium chce v Altenbergu začít s těžbou nejpozději na začátku roku 2027.