Na frontě vojákem, v civilu právníkem. Ukrajinští advokáti pomáhají, kde je zrovna potřeba

Události: Batalion advokátů (zdroj: ČT24)

Členové teritoriální obrany věnují volný den tréninku. Pomáhají armádě tam, kde je zrovna potřeba; často distribuují humanitární pomoc na osvobozených územích. Na začátku války ale také přispěli k zastavení ruských sil před Kyjevem a evakuovali civilisty z Irpině. V civilním životě jsou to advokáti; ruská agrese je ale donutila odložit obleky a vzít do ruky zbraně. Na Ukrajině natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Stříleli po nás z minometů. Také na nás létaly velké rakety. Rozkazů bylo hodně. Splnili jsme je. Naštěstí jsme neměli žádné mrtvé ani zraněné,“ říká člen teritoriální obrany a advokát Bohdan Kušnir.

Pokud nejsou nasazeni, věnují se členové Bohdanovy jednotky svému civilnímu zaměstnání – advokacii. O víkendech se ale scházejí a cvičí střelbu, zdravovědu a školí se v rozpoznávání nastražených výbušnin. V místech, kudy prošly boje, zůstává obrovské množství nevybuchlé munice a také min. Jednu z nich aktivuje hmotnost patnácti kilogramů. Pes nebo menší dítě ji neodpálí, ovšem dospělému člověku utrhne nohu.

Ustupující ruské síly také zaminovaly mnohé vesnice a nastražily výbušniny v domech civilistů. Pyrotechnik Viktor budovy před návratem jejich obyvatel prohledává. Pro armádu protivníka nemá vlídného slova. „Je možné jejich činy hodnotit jako teroristické útoky proti civilistům. Nejde o součást bojů. Ukrajinští vojáci nechodí dovnitř domů,“ podotýká pyrotechnik Viktor Dunďuk.

Nad bojištěm se pohybuje velké množství dronů. Ukrajinské stroje má teritoriální obrana nahlášené přes vysílačku, ostatní se pokouší sestřelit. Členové jednotky proto trénují na asfaltových holubech. „U Bachmutu jsme chránili polní vojenskou nemocnici. Nepřítel se ji snažil napadnout. Létaly nad námi drony, z toho dva jsme sestřelili,“ líčí Bohdan.

Batalion advokátů nakoupil a předal civilistům od začátku války sto tun humanitární pomoci. Už několik advokátů, kteří se zapojili do bojů, na frontě padlo. Do fondu pro jejich rodiny přispěli i zahraniční dárci – například členové České advokátní komory mezi sebou vybrali přes tři miliony korun. Celkem získala Ukrajinská národní advokátní komora od dárců 302 727 dolarů a poskytla pomoc ve výši 238 618 dolarů.