Muž, který útočil v Melbourne nožem, zemřel v nemocnici. Podle policie šlo o terorismus

Útočník původem ze Somálska, který byl známý australským tajným službám, v centru Melbourne pobodal tři lidi - z toho jednoho smrtelně. Policisté, kteří dorazili na místo činu, muže ozbrojeného nožem postřelili do hrudníku. Útočník později těžkému zranění v nemocnici podlehl. Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin.

Incident se stal na rušné ulici Bourke v centru města odpoledne místního času (v noci na pátek našeho času).  

Podle australských médií jel nejprve muž dodávkou proti obchodnímu domu. Automobil začal hořet a muž, který z něj vyběhl, se pokoušel bodat do lidí okolo nožem. Jeden se mu snažil zabránit v pohybu nákupním vozíkem. Muž se pak s nožem vrhl na policisty. Podle agentury AFP v automobilu, kterým útočník na místo činu dorazil, byly plynové lahve.

Mluvčí tamní policie řekl, že na první policisty, kteří se na místo dostali, se vrhl muž s nožem. „Střelili ho do hrudníku,“ uvedl s tím, že následně byl útočník v kritickém stavu převezen do nemocnice. Tam zraněním podlehl. 

K útoku se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS), žádné důkazy pro své tvrzení ale neposkytla.

Policejní komisař státu Viktorie Graham Ashton prohlásil, že po násilném činu v druhém největším australském městě nehrozí veřejnosti zvýšené nebezpečí, policie však zahájila protiteroristické vyšetřování. Útočník, kterého australské tajné služby před incidentem znaly, byl podle Ashtona somálského původu.

 Ashton dodal, že úřady zváží, zda v souvislosti s dnešním útokem posílí bezpečnostní opatření během akcí při příležitosti nedělního Dne válečných veteránů a při dalších veřejných událostech. 

Incident se stal na stejné ulici, kde loni v lednu najel řidič autem do chodců. Zabil šest lidí a zranil jich asi třicet. Nešlo tehdy o teroristický čin; útočník byl identifikován jako člověk s mentální poruchou.