Místo metrů yardy. Britská vláda se chce vrátit k imperiálním jednotkám měření

Události ČT: Britská vláda plánuje návrat k imperiálním jednotkám (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson v projevu na stranické konferenci ohlásil přechod na ekonomiku s vyššími platy. Podle něj za nízkými mzdami stálo masové přistěhovalectví. Vysvětloval tím, proč po odchodu z Evropské unie v zemi chybí pracovní síly a vázne zásobování. Johnson slíbil, že pobrexitová Británie bude dělat věci jinak. Součástí plánu má být také návrat k imperiálním jednotkám měření.

Vládní ohlášení, že se Spojené království po brexitu vrátí k používání imperiálních jednotek, přivítal třeba Anthony Bennett ze sdružení Aktivní odpor vůči metrifikaci (ARM). Bojovat s metry se rozhodl před dvaceti lety a kdekoliv je vidí, tam je přelepuje.

Vadilo mu, že ostrovní prodejci museli udávat hmotnost a délku v metrické soustavě, i když mohli po jejich boku pokračovat v imperiálních měřidlech. „Byly i případy, kdy jsem byl zavřený a vyslýchaný policií, ale stálo to za to,“ uvádí Bennett.

Jako bývalý politik Strany za nezávislé Spojené království nadšeně propagoval odchod z EU. Ani nasazení vojáků kvůli nedostatku paliva na pumpách a problémy se zásobováním obchodů mu nevadí. Brexit chválí.

„Je to úspěch? Řekl bych, že ano. Poté, co jsme vyhráli hlasování o brexitu a Boris Johnson byl zvolený, tak slíbil, že postupně vrátí britské jednotky měření,“ dodává Bennet.

Lékař: Chaos v jednotkách je matoucí a nebezpečný

Vládní úmysl vrátit se k imperiálním jednotkám ale vyvolal i silnou kritiku. „Říkáme tomu hození mrtvé kočky neboli odvedení pozornosti. Od všech těch strašných věcí, které se dějí v této zemi kvůli brexitu,“ stěžuje si oxfordský lékař Peter Burke z Metrického sdružení MAUK.

Burke žádá pouze metrický systém, se kterým Británie sama začala ještě před vstupem do EU. Vadí mu, že se v zemi jídlo váží na gramy a kila, ale lidé měří v kamenech, librách a stopách. Při pandemii se žádaly rozestupy dva metry. „Je to velká vada pro tuto zemi. Obchodní nevýhoda, matoucí a v mé profesi, lékařství, dokonce nebezpečné,“ míní Burke. 

Jak dlouho budou Britové nakupovat benzín a naftu v litrech, záleží na vládním návrhu zákona. Spojené království ale vždy mělo své výjimky oproti kontinentální Evropě. Jezdí se tam nalevo, vzdálenost ukazují v mílích a v hospodách objednávají pinty piva.

Imperiální jednotky versus metrická soustava
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org