„Mám holý život, to je důležitější než všechny věci,“ říká přeživší exploze v Prešově

Zůstaly jim jen věci, které měli na sobě, jsou ale naživu. Přeživší z prešovského panelového domu popisují peklo, které nastalo po pátečním výbuchu plynu. Někteří čekali na záchranu i více než hodinu. Jde o největší tragédii svého druhu v novodobých dějinách Slovenska. Zatím je sedm potvrzených obětí, po osmé hasiči dál pátrají v troskách.

„Před tím unikal plyn, to jsme cítili. Byl jsem v kuchyni, dcera byla v obývacím pokoji. Najednou rána. Bouchlo to, byt byl zdemolován,“ řekl listu Korzár jeden z obyvatel zmíněné bytovky s popisným číslem sedm na ulici Mukačevská.

Muž s dcerou si dali na tvář hadry, aby se nenadýchali prachu a zplodin. Poté se přesunuli k sousedům na balkon a z osmého patra domu je vyprostili hasiči.

„Nic nemám. Mám jen to, v čem jsem byla v práci. Mám holý život, to je důležitější než všechny věci,“ řekla dvaačtyřicetiletá učitelka Naďa Mihaľáková, která byla v době exploze v zaměstnání.

Když dům vybuchl, byl Jozef Karkoška zrovna v práci. Jediné, co ho teď těší, je pes Bleky, kterého chová ve výběhu vedle dílny. V bytě, kam už se nikdy nevrátí, žil 45 let. „Ani kdybych měl možnost dostat se k televizoru, ani bych nechtěl vidět tu zkázu. Zůstalo mi to, co mám na sobě, nic víc,“ prohlásil přeživší, jehož zatím ubytovala sestra a netuší, co bude dál. Hlavně že přežil.

Vysvobození po více než hodině

Markovi Majorošovi z devátého patra domu v pátek před polednem volala manželka, že v paneláku cítí plyn, a proto raději rychle odešla. Muž se podle listu Denník N ještě vrátil do bytu, aby zastavil přívod plynu.

Krátce poté, co při odchodu nastoupil do výtahu, došlo k explozi. Podle záznamu z průmyslové kamery nedaleko obytného domu výbuch nastal několik vteřin před 12:13.

Dezorientovaný muž se dokázal z výtahu dostat, protože se kabina příliš nepropadla a exploze vyrvala její dveře. Spolu s ním byly v patře celkem čtyři osoby, včetně malého dítěte. „Nahoře jsem slyšel křik. Poté ten křik ustal,“ popisuje Majoroš.

Všichni byli zablokovaní, nad hlavami slyšeli praskat oheň. Podle muže čekali na záchranu více než hodinu, i je hasiči z poškozené stavby vyprostili zvenčí pomocí plošiny.

Záchranářům zkomplikovalo práci to, že se při explozi zřítilo celé schodiště uvnitř obytného domu, jehož čtyři vrchní patra zcela vyhořela a střecha byla poničena. Hasiči pořídili záběry z vnitřních prostor domu, kde je na místě schodiště jen prázdná šachta.

Budovu asi čeká částečná demolice

Do těžce poškozeného domu se jeho obyvatelé vrátit zatím nemohou. Podle statiků bude třeba minimálně čtyři horní patra zbourat.

Kromě poškozené budovy záchranáři evakuovali také obyvatele z okolních paneláků, které exploze poškodila. Tlaková vlna po výbuchu na okolních stavbách například roztříštila okna.

Náhradní ubytování nabídlo obyvatelům město, ale i běžní lidé. Neštěstí vyvolalo mezi Slováky vlnu solidarity, mnozí posílali peníze, potraviny, oděvy a další zboží v rámci veřejných sbírek na pomoc postiženým. Vláda zatím vyčlenila milion eur (25,5 milionu korun).

Slovenská policie vyšetřuje případ jako podezření z obecného ohrožení. V souvislosti s výbuchem zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. První tři lidi už policie obvinila.