Mafiánský boss ve videích obviňuje turecké vládní politiky z vazeb na podsvětí. Je to spiknutí, tvrdí Erdogan

Události:Turecký mafiánský boss ve videích obviňuje politické špičky z napojení na organizovaný zločin (zdroj: ČT)

Tureckem hýbe série obvinění z korupce mířících do nejvyšších pater politiky. Přišel s nimi místní mafiánský boss Sedat Peker, který od předloňského roku žije v exilu. Vláda jeho výroky odmítá. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu oznámil, že nehodlá kvůli obviněním odstoupit– podle mafie měl ministr léta vazby na organizovaný zločin. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil videa za spiknutí proti Turecku.

Videa usvědčeného mafiána Pekera mají na YouTube dohromady desítky milionů zhlédnutí. Obsahují obvinění ministra vnitra Soylua a další činitele strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z napojení na mezinárodní obchod s drogami.  

„Pomalu, pomalu, kousek po kousku tě roztrhám. Jednou týdně udeřím. Porazí vás jeden stativ s kamerou,“ říká na jednom z videí Peker. „Miliony lidí se dívají (na internetu) i na dětské porno,“ reagoval ministr vnitra Soylu v pondělní televizní debatě na dotaz novinářů ohledně četného zhlédnutí Pekerových videí.

Na otázky stran Pekerových obvinění ze zapojení do organizovaného zločinu Soylu neodpověděl. Mluví o mezinárodní konspiraci, videa označil za spiknutí, jehož cílem je destabilizovat Turecko. Během debaty se také opřel do serveru BBC Turkish, který označil za dezinformační kanál. „Je to prosté. Je to mezinárodní operace,“ řekl.

Za ministra se postavil i prezident Turecka Erdogan, který také hovoří o konspiraci.Podle něj jsou videa součástí útoků na Turecko.„Tyto hry a tyto pletichy překazíme,“ řekl. Turecko se bude snažit dopadnout zločince, ať už se nachází kdekoliv. „Nenecháme tyto zločince na pokoji, dokud je nedostaneme do naší země a nepostavíme před soud,“ dodal.

Podle agentury AP Peker stál dlouho na Erdoganově straně, například pořádal demonstrace na jeho podporu nebo zastrašoval jeho politické oponenty. Není zcela jasné, proč se mafiánský boss obrátil proti tureckým vládním kruhům. Peker tvrdí, že se k zveřejňování videí odhodlal poté, co policie provedla v dubnu razii v jeho domě a ohrožovala zbraní jeho manželku a malé dcery.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu čelí obviněním z napojení na podsvětí
Zdroj: Ahmet Bolat/Reuters

Chybí zatím důkazy

Peker nepředstavil žádné konkrétní důkazy, v očích jeho publika mu ale na důvěryhodnosti přidává, že se politici v jeho společnosti roky nechávali vídat.

Podle průzkumu z minulého týdne, o němž informovala agentura Bianet a který byl proveden ve dvanácti z osmi desítek tureckých provincií na 1509 respondentech, 24 procent dotazovaných Pekerovým tvrzením věří a dalších 15 procent je považuje za závažná, leč těžko ověřitelná.  

„I za našich časů měli mafiáni kontakty s politiky, stejně jako tato osoba,“ řekl k tomu bývalý policejní vyšetřovatel Adil Serdar Saçan. Ten patří k nejznámějším expolicistům Turecka. Začátkem tisíciletí velel zásahům proti Pekerovi a dalším mafiánům. „Bohužel žijeme v mafiánské společnosti, kde se zlí hoši, ti, kteří šikanují, dostávají do popředí,“ dodává. 

Aktuální události daly mnoha Turkům vzpomenout na rok 1996 a skandál, který tehdy odhalil blízké vztahy mezi vládou, radikální pravicí a mafií. Na vlně rozhořčení veřejnosti začala stoupat hvězda politika, který sliboval s těmito poměry skoncovat – jmenoval se Recep Tayyip Erdogan.