Londýn vzkázal EU, že severoirský protokol se musí změnit. Hrozí jeho vypovězením

Pobrexitové uspořádání mezi Velkou Británií a Evropskou unií pro Severní Irsko se musí změnit, protože nefunguje. Uvedl to britský státní tajemník pro brexit David Frost s tím, že sedmadvacítce předloží nový právní dokument, který má takzvaný severoirský protokol nahradit. Ve středu Evropská komise zveřejní svoje návrhy řešení tohoto problému mezi Londýnem a Bruselem, který podle některých médií může vyústit až v obchodní válku.

Na základě protokolu se i po brexitu Severní Irsko dál řídí pravidly vnitřního trhu EU a celní unie, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice mezi ním a Irskou republikou, která je členem sedmadvacítky. Cílem tohoto uspořádání je ochránit mír na ostrově dojednaný na konci minulého století.

„Protokol nefunguje, musí se změnit,“ prohlásil ale nyní v Lisabonu Frost, který za Británii vyjednává s EU o otázkách vyplývajících z brexitu. „Je naší zodpovědností zajistit mír a prosperitu v Severním Irsku, včetně použití článku 16, pokud to bude nutné,“ varoval.

Článek 16 umožňuje stranám jednostranně od severoirského protokolu odstoupit. „Nevydávali bychom se touto cestou zbytečně a s nějakým velkým nadšením,“ dodal. Nynější uspořádání je trnem v oku severoirským unionistům.

Varadkar: Evropské právo interpretuje unijní soud

Frost dal také najevo, že Soudní dvůr Evropské unie musí ukončit svoji roli orgánu, který nad dodržováním pravidel severoirského protokolu dohlíží. Agentura DPA k tomu poznamenala, že podle expertů je to pro Brusel bod, o kterém nehodlá jednat, a naděje na dohodu v tomto měsíce doutnajícím sporu se rozplývají.

Irský vicepremiér Leo Varadkar řekl, že Irsko i Evropská unie trvají na svém stanovisku, že Soudní dvůr EU má být institucí, která interpretuje evropské právo a evropské standardy. „Nechápu, jak by to měl dělat britský nebo nějaký jiný soud,“ uvedl.

Frost upozornil, že sedmadvacítka a Británie nebudou schopny zlepšit své vztahy, dokud se nepodaří vyřešit spory kolem pobrexitových pravidel pro Severní Irsko.

„Mezi EU a námi … vznikl poněkud popudlivý vztah - ale tak tomu nemusí být pořád. K jeho nápravě ale vždy budou potřeba dva. Vyřešení toho velmi vážného problému, který máme se severoirským protokolem, je nutným předpokladem k tomu, abychom ho (vztah) dostali na lepší úroveň,“ tvrdí Frost.

Londýn oddaluje plné zavedení protokolu

Tahanice kolem regulace trhu v Severním Irsku se táhnou prakticky od počátku procesu britského odchodu z Evropské unie. Britská vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem předloni na podzim odsouhlasila uspořádání, které ukotvuje řešení v podobě zavedení kontrol na vybrané zboží putující do Severního Irska ze zbytku Británie.

Protokol ovšem ani více než devět měsíců po začátku platnosti není plně převeden do praxe, neboť Britové minulý měsíc znovu o čtvrt roku odložili zavedení kontrol na některé zemědělské a potravinářské výrobky.