Lidé jsou statečnější a chtějí normální život, který nediktuje režim, říká o situaci v Íránu novinářka

Studio 6 Víkend: Situace v Íránu (zdroj: ČT24)

Je to přesně rok od smrti dvaadvacetileté Íránky Mahsy Amíníové. Právě její úmrtí po zatčení mravnostní policií kvůli údajně nedostatečnému zahalení rozpoutalo jedny z největších protestů proti tamnímu islamistickému režimu. Stovky demonstrantů včetně dětí a desítky policistů během nepokojů přišly o život. Mravnostní policie se pak z ulic sice stáhla, ale letos v červenci se znovu vrátila. Šéfredaktorka íránské redakce Rádia Svobodná Evropa Golnaz Esfandiariová říká, že bez zásadních změn dojde k dalším protestům.

Esfandiariová uvedla, že vzpomíná na ty, kteří zemřeli, protože „chtěli mít normální život, chtěli více svobody a více práv.“ Myslí, že výročí nebudou provázet velké protesty, protože režim se na ně připravuje.

„Během posledních dvou měsíců zatkli 300 lidí a během posledních dvou dnů asi dvacet lidí. Režim se snaží zastražit lidi, aby nevyšli do ulic. Jedné známé aktivistce v Teheránu policie říká, aby vůbec nevycházela z domu. Že jestli vyjde, tak bude zatčena,“ říká Esfandiariová.

Mahsa Amíníová
Zdroj: ČT

Podle ní tisíce žen v Íránu vycházejí ven bez šátku a něco se ve společnosti změnilo a lidé jsou statečnější. „Režim to nedokáže zastavit i přes brutální zásah. Počet lidí, kteří jsou proti režimu, se stále zvětšuje. A počet těch, kteří podporují režim, se zmenšuje,“ uvedla novinářka.

Bezpečnostní složky jsou tak prý možná méně agresivní, zákonodárci však debatují o zákoně, podle nějž by ženy bez šátku mohly dostat až deset let vězení.

„Určitě budou další protesty, nevíme, zda budou za týden, za rok nebo za pět let,“ uvádí s tím, že lidé jsou rozhněvaní a frustrovaní a také nedokážou zapomenout na to, že režim zabil několik stovek občanů. „Buď musí být zásadní změny, nebo dojde k dalším protestům a možná dojde k další revoluci,“ míní.