Lesní požáry zasáhly i Sýrii. Farmáři Zuhairovi, který přežil válku i zemětřesení, sebraly poslední naději

Horizont ČT24: Sýrie v ohni (zdroj: ČT24)

Syřané čelí další katastrofě. Po únorovém ničivém zemětřesení, ze kterého se země čelící dvanáct let občanské válce stále nevzpamatovala, je zasáhly rozsáhlé lesní požáry. Hasiči je dlouho nemohli dostat pod kontrolu. I kvůli kolabující infrastruktuře.

Rozsah škod úřady neuvádějí. Plameny ale sežehly rozsáhlé lesy a řadu lidí připravily o střechu nad hlavou i zdroj obživy. O všechno přišel také farmář Izzadin Zuhaira. 

Válka ho vyhnala z rodného domova. Jeho nové útočiště zase v únoru poničilo masivní zemětřesení. Přesto ho nejtěžší rána osudu teprve čekala. Ve svých dvaasedmdesáti letech musel Izzadin Zuhaira sledovat, jak plameny spalují jeho milované sady.

„Začal požár a všechno skončilo. Nezůstalo nám po něm vůbec nic. Máme nouzi o všechno. Dokonce i o chléb. Už nemáme stromy a nemáme čím platit,“ říká farmář. 

Většinu života pracoval jako státní úředník. V důchodu se ale stala jediným zdrojem jeho obživy úroda asi sedmi set olivovníků, ořešáků a granátovníků. „Takové počasí jsem nikdy nezažil. Teplota je během posledních patnácti až dvaceti dnů velmi vysoká,“ říká. 

Stejně jako v ostatních zemích kolem Středozemního moře i v Sýrii vysoké teploty a silný vítr poháněly ničivé lesní požáry. Reakce úřadů ale byla v porovnání s ostatními státy pomalejší a prostředky omezenější.

„Hodně jsme trpěli kvůli terorismu, který zničil velkou část infrastruktury, služeb a majetku, který nám dřív pomáhal v boji s lesními požáry,“ řekl syrský ministr zemědělství Mohammed Hassan Qatana.

Konkrétně v Latákii tak požáry zuřily celých pět dní, než se je hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Plameny spálily nejen domy a pozemky, ale i lesy. Přesný rozsah škod zatím úřady neznají.

Sýrii navíc v posledních letech vážně zasáhla změna klimatu. Farmáři se musí vypořádávat nejen s vysokými teplotami a nepravidelnými srážkami, ale i s prachovými bouřemi a zničenou půdou. Už před válkou bojovali se suchem.

„Na tyto země se bohužel v souvislosti se zvládáním změn klimatu, adaptací nebo opatřeními zapomíná,“ uvedla mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže v Sýrii SYN Suhair Zakkoutová. 

Stát vedený diktátorem Bašárem Asadem lidem výrazněji pomoct nedokáže. Chybí prostředky a pozornost vlády odvádí dvanáct let trvající občanský konflikt na severu země. A i kdyby se Sýrie v nejbližší době politicky zotavila, stále podle odborníků vlivem klimatické změny přijde do roku 2050 o téměř polovinu své zemědělské půdy.