Láskyplná a jiskřivá, zaznívá o Camille. Královna manželka ale narážela i na odpor jako „ta druhá“

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se údajně Camilla Charlese a nastartovala běh událostí v britské královské rodině. Mnohými byla nenáviděna jako osoba, která rozbila Charlesovo manželství s princeznou Dianou. Veřejnost si ale nakonec získala. Nyní stojí královna manželka Camilla po boku britského panovníka Karla III. Plné přijetí ze strany zesnulé panovnice Alžběty II. trvalo delší dobu, v posledních letech života ale Camillu jednoznačně podporovala.

„Málokterá žena byla tak veřejně očerňována jako Camilla Parker Bowlesová. Byla ‚tou druhou‘ v rozpadu manželství století a byla donekonečna srovnávána s Dianou, princeznou z Walesu,“ napsal server BBC. Přesto tuto bouři ustála a postupně si upevnila pozici jednoho z nejvýznamnějších členů královské rodiny.

Proslulá romance Charlese s Camillou začala údajně už v roce 1970 v jednom královském parku. „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se prý Camilla Charlese při hře póla. „Byla láskyplná, neokázalá a on pro ni, se vší intenzitou, kterou první láska přináší, téměř okamžitě ztratil své srdce,“ cituje BBC Jonathana Dimblebyho, který napsal Charlesův životopis.

Vztah však tehdy ukončily Charlesovy vojenské povinnosti. Když se tehdejší princ vrátil po půlroce služby na moři, byla už Camilla provdaná za armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese. Vzali se roce 1973 a manželství jim vydrželo dvaadvacet let. V roce 1975 se páru narodil syn Thomas a o čtyři roky později dcera Laura.

Fred a Gladys

Ani manželství však vztah Charlese a Camilly nepřerušilo, zůstali důvěrní přátelé. Charles šel dokonce za kmotra Thomasovi. Oba se navíc pohybovali ve stejných společenských kruzích. BBC poukazuje na to, že dobové fotografie Charlese a Camilly ukazují „uvolněnou intimitu“.

V létě 1981 se Charles seznámil s mladou lady Dianou Spencerovou a požádal ji o ruku. Autor Andrew Morton v knize „Diana: Její skutečný příběh“ podrobně popsal, jak dva dny před plánovanou svatbou ji Diana málem zrušila, když našla náramek, který Charles nechal vyrobit pro Camillu. Byla na něm vyryta písmena F a G značící vzájemné přezdívky Charlese a Camilly – Fred a Gladys.

I po svatbě s Dianou vzájemná blízkost Charlese a Camilly působila ve svazku velké napětí. Hloubka vztahu mezi Charlesem a Camillou poprvé vyšla najevo v roce 1993, kdy média přinesla přepis tajně nahraného telefonátu z roku 1989.

Intimní rozhovor nedával prostor pochybám, co Camilla pro Charlese znamená. Stejně tak vyznívalo i Dianino prohlášení v BBC: „Byli jsme v tom manželství tři“. Reakce veřejnosti byla tehdy velmi silná a Camilla čelila projevům hněvu i na ulici.

„Člověk si musí najít způsob, jak s tím žít“

Už v prosinci 1992 přitom bylo oficiálně oznámeno odloučení ostře sledovaného královského páru, který žil již nějaký čas odděleně. V roce 1994 Charles oficiálně přiznal cizoložství v národní televizi. Definitivní tečku za patnáct let trvajícím manželstvím Charlese a Diany udělal 28. srpna 1996 londýnský rozvodový soud. Při jednoduchém právním aktu soudní úředník oznámil, že rozvod je absolutní.

Camilla se s prvním manželem rozvedla v roce 1995. Parker Bowles se hned následujícího roku oženil s Virginií Pitmanovou.

  • Camilla Shandová, zvaná také Milla, se narodila 17. července 1947 v Londýně. Je nejstarším dítětem Bruce Shanda a jeho manželky Rosalind Cubittové, dcery Rolanda Cubitta, barona z Ashcombe. Její prababička byla údajně milenkou anglického krále Edwarda VII., tedy pradědečka krále Karla III.
  • Camillin otec Bruce Shand se vypracoval na majora britského letectva a dvakrát získal válečný kříž za statečnost. Po vojenské kariéře se stal úspěšným obchodníkem s vínem a zástupcem vysokého úředníka, kterého královna pověřila správou hrabství ve východním Sussexu. Už jako mladá se tak Camilla stýkala s lidmi z královských kruhů.
  • Navštěvovala prestižní dívčí školy v Londýně, poté studovala na soukromých školách ve Švýcarsku a Francii. A právě škola ve Švýcarsku připravila Camillu na život debutantky v londýnské společnosti. Podle serveru BBC byla tehdy velmi oblíbená.
  • Už na venkově v Plumptonu v Sussexu, kde vyrůstala, se jí dostalo aristokratické výchovy na letním sídle rodiny její matky. Právě láska ke koním, psům, k přírodě, vášeň pro lov, zahradničení a zájem o malířství a architekturu ji později spojily s Charlesem. 
  • Zdroj: BBC, ČTK

Camilla se pro Charlese rozhodla navzdory odporu veřejnosti i potížím, které to způsobilo její rodině. „O naší rodině už nikdo nemůže říct nic, co by nás urazilo. Moje matka je neprůstřelná,“ řekl v roce 2017 deníku The Times Thomas Parker Bowles k době, kdy se paparazzi schovávali ve křoví před jejich rodinným domem ve Wiltshire.

„Nikdo nemá rád, když ho pořád někdo sleduje. Člověk si zkrátka musí najít způsob, jak s tím žít,“ cituje vyjádření Camilly k té době BBC.

Najít způsob, jak se vypořádat s kritikou, pro ni bylo ještě těžší poté, co v roce 1997 tragicky zemřela Diana. Na Camillu se tehdy snesla vlna veřejného hněvu.

Na Windsorské radnici

Camilla se proto zcela stáhla z veřejného života. Charles se však Camilly odmítl vzdát, a tak zahájil pečlivě připravenou kampaň, aby ji v očích veřejnosti rehabilitoval. Postupně se začala zvolna vracet mezi lidi jako jeho společnice. Doprovázela jej například s jeho syny v srpnu 1999 na dovolené u Středozemního moře. A později čím dál častěji. Po renovaci princova sídla Clarence House se stala jeho životní partnerkou.

Co se týče sňatku, pro církev znamenal problém fakt, že byli oba rozvedení. A stejně tak i pro Charlesovu matku, nyní již zesnulou královnu Alžbětu II. Ledy se pohnuly poté, co změnila svůj dřívější odmítavý postoj. Charles si svou dlouholetou přítelkyni vzal v dubnu 2005 při malém civilním obřadu na radnici Guildhall v královském městě Windsoru v přítomnosti zhruba tří desítek hostů. Po více než třiceti letech tak jejich vztah vyvrcholil.

Souhlas nakonec vyslovila prostřednictvím hodnostáře arcibiskupa z Canterbury Rowana Williamse i anglikánská církev, a tak po civilním obřadu novomanželé přejeli do kaple na hradě Windsor, kde se jim dostalo i církevního požehnání.

„Dodnes je spojuje víc než jen milenecký vztah. Mají velmi osobitý smysl pro humor a pojí je také láska k pólu, honitbě, malířství, architektuře i zahradničení,“ popsal svůj pohled na důvody šťastného konce pro pár Charlesův životopisec Dimbleby.

Svatba prince Charlese a Camilly Parker Bowlesové
Zdroj: ČT24/Getty Images

Dáma velkokříže

Novomanžele přivítali jejich příznivci potleskem a jásotem, popisuje BBC. Ne všichni Britové ale byli sňatkem nadšeni. Mnozí projevovali názor, že Camilla rozbila princovo manželství s Dianou. Časem ale začala veřejnost na Camillu pohlížet mnohem vřeleji.

Brity si nakonec podle médií získala. „Je loajální, diskrétní, pracuje na svých charitativních akcích a podporuje prince (nyní krále Karla III.),“ uvedla v únoru roku 2022 pro BBC britská novinářka a spisovatelka Penny Junorová.

„Je středem společnosti, vdechuje jí život. Je jiskřivá, duchaplná, připravená ke všemu a není domýšlivá, ani trošičku. Kdybyste se měli rozhodnout s někým žít, pak ona je ta pravá,“ řekl už dříve o Camille slavný návrhář Karl Lagerfeld. V roce 2006 vyhlásil měsíčník Oldie Camillu manželkou roku, neboť prý „navzdory neustálé pozornosti ze strany médií vystupuje po boku svého manžela naprosto přesvědčivě“.

Alžběta II. pak Camille v den sedmého výročí svatby udělila nejvyšší stupeň Královského viktoriánského řádu pro ženu, s názvem Dáma velkokříže. Ocenění v rámci řádu zavedla královna Viktorie v roce 1896 a panovník je uděluje lidem, kteří posloužili osobně jemu nebo monarchii.

Charitativní činnost

Camilla se bezprostředně po svatbě zapojila do činnosti královské rodiny a převzala také řadu patronátů nad charitativními aktivitami. Angažuje se v mnoha oblastech. Snaží se například zvyšovat povědomí o osteoporóze, která postihla její matku a babičku. Upozorňuje zároveň na obtížná témata, jako je domácí násilí, znásilnění a sexuální násilí. Právě charitativní činnost přispěla k její popularitě mezi britskou veřejností, tvrdí BBC.

Camilla se také snaží předávat lásku ke knihám, kterou zdědila po svém otci, prostřednictvím svého knižního klubu na Instagramu.

Camilla na snímku z roku 2015 s výkonnou ředitelkou Centra podpory při znásilnění a sexuálním zneužívání Yvonne Traynorovou
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/Reuters

Na procházce Prahou

Camilla se svým manželem přicestovala i do České republiky, a to na čtyřdenní návštěvu v březnu 2010. První dva dny zůstali v Praze, kde je na Hradě přijal tehdejší prezident Václav Klaus. Pobyt v české metropoli strávili prohlídkou památek a procházkami. Zavítali například do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde věnovali pozornost památníku hrdinů heydrichiády a promluvili s veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. Druhý den šli na mši a do Stavovského divadla na Dona Giovanniho.

Třetí den se program tehdejšího prince a vévodkyně rozdělil. Charles se bez Camilly sešel s tehdejším premiérem Janem Fischerem a pak sám odjel na Moravu. Tam si prohlédl ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku a v Brně promluvil se studenty na Masarykově univerzitě. Dostal také univerzitní zlatou medaili. Camilla zůstala v Praze, kde zavítala do jinonického střediska pro výcvik slepeckých psů a do baletní přípravky Národního divadla.

Čtvrtý den oba opět v Praze navštívili gymnázium The English College, jehož jsou patrony. Měli tam jít s exprezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar. Setkání ale bylo zrušeno, protože bývalá hlava státu náhle onemocněla.

Charles a Camilla na návštěvě Prahy 20. března 2010
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Vévodkyně z Cornwallu

Přestože Camille po svatbě náležel titul princezny z Walesu, rozhodla se vystupovat jako vévodkyně z Cornwallu, což je druhý titul jejího manžela. V očích veřejnosti byl totiž titul princezny až příliš spjatý s Dianou.

Po smrti manžela Alžběty II. v roce 2021, prince Philipa, vévody z Edinburghu, se stala také vévodkyní z Edinburghu.

Už před svatbou s Charlesem jeho kancelář oznámila, že Camilla v případě Charlesovy korunovace získá titul královna manželka (Queen Consort), což je označení pro choť vládnoucího panovníka. Nyní tedy stojí po boku krále Karla III. královna manželka Camilla.