Z nenáviděné milenky královnou chotí. Camilla měla těžkou roli, Brity si ale získala

S nástupem svého manžela Karla III. na trůn se Camilla stává královnou manželkou. Právě otázka jejího titulu byla ve Spojeném království řadu let předmětem diskusí. Jindy samozřejmá věc – tedy že králova choť bude královnou – byla v případě rozvedené Camilly zamotanější.

V minulosti totiž, eufemisticky řečeno, nepatřila Camilla mezi oblíbenkyně řadových Britů. Veřejnost ji často vnímala jako ženu, která rozbila Charlesovo první manželství s milovanou princeznou Dianou.

Nynější král v roce 1994 na televizní obrazovce oficiálně přiznal cizoložství a vzápětí se svazek s Dianou rozpadl. Po Dianině smrti o tři roky později se na Camillu snesla vlna veřejného hněvu. Tehdy se zcela stáhla z veřejného života a jen těžko mohla pomýšlet na to, že by někdy mohla být královnou manželkou.

V Charlesově blízkosti se začala objevovat pozvolna a s postupem času čím dál více, například na dovolených. Po renovaci princova sídla Clarence House se stala princovou životní partnerkou a po svatbě v roce 2005 oficiálně vstoupila i do královské rodiny.

Tehdy pár oznámil, že Camilla by po Charlesově nástupu na trůn užívala titulu princezna manželka. Bylo by to vůbec poprvé, kdy by manželka panovníka nesla takové označení.

Logika za tímto krokem byla podobná jako ta, podle níž Camilla neužívala titulu princezna z Walesu, který jí přitom jako Charlesově choti právem náležel. V očích veřejnosti byl totiž titul princezny až příliš spjatý s Dianou, a proto byla Camilla raději známa jako vévodkyně z Cornwallu.

Královnino přání

Říká se, že čas zahojí všechny rány – v případě Camilly to platí téměř absolutně. Britská veřejnost totiž na Charlesovu manželku s postupem let začala nazírat mnohem vřeleji. Camille pomohla její bezprostřednost a smysl pro humor. Zapojila se do života královské rodiny a převzala patronát nad řadou charitativních aktivit.

Zasazovala se například o rozšiřování gramotnosti a bojovala proti sexuálnímu násilí na ženách, což si vysloužilo přívětivé reakce. I když vzpomínky na Dianu v Británii nebledly, Camilla se z milenky stala ženou, která konečně učinila prince Charlese šťastným, píše deník The Times.

Otazníky kolem jejího titulu, jakmile Charles vstoupí na trůn, možná slábly, ale stále byly přítomné, ostatně stále platilo, že Camilla by se měla stát princeznou, nikoliv královnou manželkou. Mimochodem, zatímco choť panovníka standardně přijímá titul „královna manželka“, v případě, že na trůnu sedí žena, její manžel může být maximálně princem, aby bylo jasné, kdo je vladař.

Camillin případ vyjasnila až v únoru tohoto roku královna Alžběta II. v projevu k národu, který přednesla u příležitosti sedmi dekád na trůnu: „Až se můj syn Charles v plném rozsahu stane králem, vím, že jemu a jeho manželce Camille poskytnete stejnou podporu, jako jste poskytli mně. Je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, byla Camilla známa jako královna manželka, protože také ona bude pokračovat ve věrné službě.“

Charles a Camilla tehdy panovnici vzkázali, že jsou rozhodnutím „dojati a poctěni“. Po boku krále Karla III. tedy nyní stojí Camilla, královna choť.