Lahve se sektem přijdou o svou jedinečnou součást, vinaři litují ztráty tradice

Evropská komise novým nařízením odsouhlasila, aby se šumivé víno smělo prodávat i bez fólie, která obaluje připevnění zátky lahve. Na změny upozornila německá agentura DPA. Vinaři argumentují potřebou ochrany životního prostředí, ale také zbytečnými náklady na fólie nebo dlouhou dobou jejich dodání. Mezi velkými producenty se ale ozývají skeptické hlasy – šumivé víno podle nich může přijít o svou originalitu a snadnou rozpoznatelnost.

Vinař Florian Lauer je „nesmírně šťastný z politické pomoci EU“ a ze žádosti Itálie, která dala věci do pohybu. V případu šlo o to, zda lze při vývozu do zemí mimo EU fólii vynechat. V Německu jeho žádost o prodej lahví bez fólie nepodpořilo ministerstvo hospodářství ani Zelení.

Zhruba před dvěma lety se s podporou podobně smýšlejících lidí pokusil u správního soudu v Trevíru prosadit, aby se lahve prodávaly bez fólie, ale opět neúspěšně.

Po rozhodnutí EU se nyní cítí trochu jako David, který zvítězil nad Goliášem. On sám ročně naplní jen asi 15 tisíc lahví sektu a spolu s dalšími téměř sedmdesáti vinaři, kteří jeho věc podporují, nemají příliš významný podíl na celkové produkci v Německu.

Ohlasy na unijní rozhodnutí jsou rozporuplné. „Spotřebitelé okamžitě rozpoznají šumivé víno z vnějšku podle charakteristické skleněné lahve na šumivé víno a fóliového obalu na hrdle lahve,“ upozorňuje Oliver Hennes ze Svazu německých producentů šumivého vína, který zastupuje výrobce 95 procent šumivého vína v Německu.

Jednou z výhod je podle něj větší vizuální rozmanitost na trhu, protože se rozšiřují designové možnosti prezentace. Nicméně pro svaz je důležité, aby tradiční vzhled, který se spotřebitelé naučili vnímat jako znak kvality, nadále zůstal jako pomůcka pro lepší orientaci. Angelina Demeuthová ze společnosti Henkell & Co potvrzuje, že fólie byla vždy optickým znakem kvalitních šumivých vín.

Komplikace s dodávkami kvůli ruské válce

Vinař Volker Raumland označuje rozhodnutí EU za odpovídající požadavkům doby, které pomůže v budoucnosti pružněji reagovat. Povinnost podle něj měla dříve smysl, aby bylo možné odlišit šumivá vína při tradičním kvašení v lahvi od dalších produktů.

V minulosti však musela jeho firma na své fólie někdy čekat až dva roky, například kvůli omezení dodávek materiálu. Jeden z největších dodavatelů fólií sídlil na Ukrajině, kde se výroba zastavila pro ruské invazi. „To vše znamenalo, že jsme museli částečně přerušit prodej některých sektů, nebo použít jednoduchý fóliový obal,“ říká.

Už jen z důvodu udržitelnosti chce jeho vinařství Raumland u některých produktů přestat fólii používat. Důležité však je zajistit uzávěr tak, aby nehrozilo při skladování nebo otevírání lahve žádné nebezpečí. „Správné upevnění agrafy – tedy kovové destičky s kovovým drátkem – zajistí, že korek nemůže snadno vyskočit nebo se uvolnit,“ vysvětluje vinař.

Nařízení uvítal Německý vinařský institut DWI. Podle mluvčího Ernsta Büschera má smysl, když členské státy a producenti mohou z provozních důvodů upustit od používání fólie u lahví s šumivým vínem, aby se tak ušetřily náklady a zabránilo se plýtvání.