Labouristé by mohli podpořit brexitovou dohodu. Ale museli by o ní hlasovat i občané

Britští labouristé by mohli nechat projít v parlamentu brexitovou dohodu, kterou s Bruselem dojednala konzervativní premiérka Theresa Mayová výměnou za to, že o ní budou mít Britové možnost posléze hlasovat v referendu. S odvoláním na několik zdrojů z hlavní opoziční strany o tom píše britský deník The Guardian.

Podle listu má mezi labouristy i některými konzervativci stále větší podporu návrh poslanců Petera Kylea a Phila Wilsona. Podle něj by se labouristé při hlasování o brexitové dohodě zdrželi, pokud by Dolní sněmovna předtím schválila jejich dodatek, že dohoda musí být předložena k posouzení britskému lidu.

Podporu druhému referendu o brexitu oznámil po dlouhém váhání tento týden šéf labouristů Jeremy Corbyn. Zdůraznil ale, že strana má nadále v úmyslu pokusit se prosadit svou představu brexitu nebo předčasné volby.

Parlament má o dohodě hlasovat do 12. března, přesné datum známo není. Média spekulují, že by se tak mělo stát příští týden.

Pokud poslanci dohodu neschválí, budou následně hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. Pokud ani tento krok nepodpoří, čeká je hlasování o odkladu brexitu, plánovaného na 29. března.

Die Welt: Experti Bundestagu varují před odkladem brexitu

Německý deník Die Welt v pátek přinesl informaci o neveřejné zprávě expertů německého Spolkového sněmu na evropské právo. Ti varují před možným tříměsíčním odkladem odchodu Velké Británie z EU. Brexit uskutečněný nejpozději k 1. červenci by totiž podle nich významně zkomplikoval volby do Evropského parlamentu plánované v termínu 23. až 26. května.

„Neuskutečnění voleb do Evropského parlamentu ve Velké Británii v případě prodloužení vyjednávací lhůty podle článku 50 vyvolává hluboké právní obavy jak s ohledem na aktivní a pasivní volební právo unijních občanů, tak i s ohledem na možné právní důsledky neuskutečnění voleb ve Spojeném království,“ cituje Die Welt ze zprávy.

Pokud se Velká Británie nebude voleb do Evropského parlamentu účastnit, přestože bude koncem května stále členem Unie, „britským státním občanům žijícím ve Velké Británii budou odepřena základní práva, která mají na základě statusu občanů EU,“ varují němečtí právníci.

Evropská komise by následně mohla proti Velké Británii zahájit řízení kvůli porušení práva a s žalobou by se mohli na britské soudy kvůli odepření svých volebních práv obrátit i samotní Britové.

Do věci by musel vstoupit Soudní dvůr EU, který by v rámci předběžného rozhodnutí určil, zda je neúčast Británie v evropských volbách vůbec právně přípustná.