Kyjevské noční kluby se potýkají se zákazem vycházení. Jeho porušení chtějí poslanci postihovat zákonem

Události: Kyjevské kluby se potýkají se zákazem vycházení (zdroj: ČT24)

Až o dvě třetiny výdělků přišly kvůli nočnímu zákazu vycházení noční kluby v Kyjevě. Některé z nich proto žádají jeho úplné zrušení. Ukrajinský parlament naopak usiluje o zavedení postihů za porušení zákazu.

Noční život v Kyjevě se musel přizpůsobit půlnočnímu zákazu vycházení. Některé podniky ho ale obcházejí. Na jeden takový případ upozornil novinář Ukrajinské pravdy. „Teď slyšíme hudbu. Venku stojí zaparkovaná auta. Klub je otevřený v době zákazu vycházení. Je patnáct minut po půlnoci,“ popsal novinář u klubu Boho.

Měsíc po odvysílání reportáže zůstává podnik po půlnoci zavřený. „Některé kluby pracují (po zákazu), protože majitelé někomu platí. Není to přece správně. Někdo na tom vydělává. Je to korupce,“ zlobí se návštěvník klubu HVLV.

Zákon, který by porušení zákazu vycházení trestal, Ukrajina nemá. „Policie chodí zhruba jednou do týdne prověřovat, jestli máme v klubu hosty a dodržujeme zákon,“ popisuje manžer klubu HVLV Jevgenij.

Poslanci chtějí porušení zákazu pokutovat

Poslanci se teď předpis snaží prosadit. Jen za poslední rok ho v hlavním městě porušilo přes 41 tisíc lidí. „Pokuta za první porušení může být až 17 tisíc hřiven (zhruba deset tisíc korun). Když bychom mluvili o podnicích a majitelích podniků, tedy osobách hospodářsky činných, pokuta by se mohla vyšplhat až na 102 tisíc hřiven (asi šedesát tisíc korun),“ navrhuje ukrajinský poslanec Maksim Pavlijuk.

Podle pravidel by měly kluby zavírat o půl jedenácté. Se začátkem invaze a zavedením zákazu vycházení podniky přišly až o dvě třetiny svého výdělku. Několik klubů v Kyjevě proto společně usiluje o úplné zrušení zákazu vycházení.

O tom ale ukrajinská vojenská správa neuvažuje, protože právě noční hodiny využívá k zajištění logistiky. Hlavní město navíc neustále vzdoruje ostřelování.