Kůrovec sužuje i Německo. V Harzu zmizelo osmdesát procent jehličnanů

Události: V Harzu už zmizelo osmdesát procent jehličnanů (zdroj: ČT24)

Sucho a kůrovec působí vážné problémy ve středním Německu. V Harzu zmizel už téměř veškerý porost jehličnanů. Stromy odumírají v Národním parku i v hospodářských lesích. Úřady, lesníci a ekologové proto při jejich obnově usilují o větší vysazovaní listnáčů.

Na vrchol Brockenu, nejvyšší horu středního Německa, ještě nedávno jezdila úzkokolejka hustým lesem. Místní krajina se ale proměnila k nepoznání. Mýtin přibývá a podle odborníků se s tím nedá nic udělat. V pohoří Harz už zmizelo osmdesát procent jehličnanů. Oslabené suchem nemají proti kůrovci šanci.

„Od roku 2018 jsme měli za sebou tři suché roky. To způsobilo masivní poškození lesů. Mluvíme o přírodní katastrofě,“ popisuje Torsten Sinnecker z odboru životního prostředí v okrese Harz. Období sucha ale nekončí a kácení proto dál pokračuje.

Uwe Daum hospodaří na svých dvaceti hektarech už mnoho let. Stromy, které se na jeho pozemcích ještě zelenají, jsou zpravidla už jen ty s listím. „Spadané listí drží lépe vláhu, která se neodpařuje, a zůstane tak stromům. To není případ jehličnanů,“ vysvětluje rozdíly majitel lesa.

Sázka na sílu přírody

Staré smrky, než odumřou, shodí semena. „Protože se tady drží dostatek vláhy, má to semínko šanci se chytit a růst,“ ukazuje Daum semenáček smrku ukrytý mezi vzrostlými duby a buky.

Hospodář Daum navíc věří v sílu přírody. V jedné části svého lesa vsadil před osmnácti lety pouze na ni. Pozemek zničený kůrovcem nechal svému osudu a v současnosti na něm rostou více než šest metrů vysoké stromy. Smíšený les je ve velmi dobré kondici.

Jehličnaté monokultury v Harzu jsou již minulostí. Úřady ve spolupráci s lesníky i ekology se snaží stejně jako Daum o pěstění smíšených lesů s odolnými druhy. Odhadují, že do dvaceti let by se kopce ve středním Německu mohly opět zelenat.