Lesníci by uvítali posunutí lhůty na obnovu lesů. Ministerstvo zatím váhá

Události: Loni lesníci zasadili 244 milionů stromků (zdroj: ČT24)

Přes rozsáhlé sázení potřebují obnovit stále stovky kilometrů čtverečních lesů, které podlehly suchu a kůrovci. V prosinci má přitom skončit opatření, kterým ministerstvo zemědělství lesníkům dalo na sázení o tři roky více času. Podle vlastníků soukromých lesů ale bude potřeba lhůtu znovu prodloužit, protože kalamita na některých místech pokračuje.

V Přerově nad Labem rostou nové lesy. Starají se tam totiž o miliony sazenic buků, dubů, olší, modřínů i borovic. Každá musí projít rukama zaměstnanců. „Vidíte závlahu, je v tom hnojení, ošetřujeme to, aby to bylo zdravé,“ popisuje svou práci spolumajitel lesní školky Karel Zeman.

„Téměř každá sazenice, která se vypěstuje v rozumné kvalitě, se prodá,“ tvrdí Zeman. Stromků je totiž potřeba čím dál víc. Loni jich lesníci zasadili 244 milionů, což čítalo dvojnásobek toho, co před pěti lety, kdy se kůrovcová kalamita teprve rozvíjela.

Zalesnit se loni podařilo rekordních jednačtyřicet tisíc hektarů, což dohromady činí území o velikosti okresu Ústí nad Labem. Ve školce v Přerově platí, že je větší zájem o listnáče než o jehličnany. Budoucí lesy by tak mohly být druhově pestřejší. Sazenic by mohlo být vysázeno i více, podle Zemana ale chybí pracovníci.

Kůrovcová spoušť není u konce

Tam, kde kalamita udeřila zvlášť citelně, ministerstvo zemědělství prodloužilo lhůty, do kdy se musí obnovit, ze dvou na pět let. Platnost opatření ale letos končí.

Například pelhřimovské lesy vytěžily za poslední tři roky to, co běžně vytěží za dvacet let. Ve velkém se tam bude zalesňovat i v budoucnu. „Kalamita pokračuje dál, do současné doby pracují v lese těžební stroje, harvestory. Hůř může být vždycky, je to všechno o počasí a teploty jsou zase nadprůměrné,“ vysvětluje ředitel Městské správy lesů Pelhřimov Martin Kodeš.

„Zásadní důvody, proč opatření (o protáhnutí lhůty na obnovu lesů) bylo vydáno, v podstatě nepominuly,“ míní předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Jiří Svoboda. Lesníkům by tak další prodloužení přišlo vhod.

Podle ministerstva zemědělství se obnova daří. „Shromažďujeme aktuálně informace napříč celým lesnickým sektorem, čekáme ještě na některé podklady a vyjádření a poté budeme moct učinit rozhodnutí,“ říká o případném dalším posunutí termínu mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Kubálková.