Kočner si prý psal se šéfkou úřadu na ochranu soukromí. Ten hrozil novinářům pokrývajícím jeho kauzy

Předsedkyně slovenského Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Soňa Pőtheová si podle slovenských médií vyměnila desítky zpráv s podnikatelem Marianem Kočnerem. Kdysi pro něj i pracovala. Kočner je obžalovaný v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Úřad Pőtheové hrozil žurnalistům vysokou pokutou, pokud nezveřejní zdroj nahrávky, které zachycují Kočnera ve spolupráci s bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou. Šéfka prý také chválila Kočnerovy slovní útoky na novináře.

Pőtheová, která stojí v čele (ÚOOÚ) od roku 2015, kdy ji do funkce nominovala vládní strana Smer-SD, si prý v letech 2014, 2017 a 2018 vyměnila s Kočnerem desítky zpráv. Informaci přnesly weby Aktuálně, Sme a Denník N, komunikaci získaly od uskupení Organized Crime and Corruption Reporting Project.

V roce 2017 jí podle tohoto zdroje Kočner například psal o své chystané tiskové konferenci, na které se hodlal věnovat i kritice novinářů. „O my God! Jsem zvědavá! Konečně adrenalin v této šedi,“ odepsala mu Pőtheová. Po tiskové konferenci, na které se podnikatel mimo jiné opíral do novinářky Moniky Tódové z Denníku N, která dlouhodobě pokrývá jeho kauzy, Pőtheová Kočnera zase pochválila, že „tu Tódovou jste načal řádně“.

Bývalá novinářka Pőtheová působila před svým nástupem do čela ÚOOÚ deset let v oblasti marketingu a public relations. PR agentura, kterou vedla, pracovala kdysi i pro Kočnera. Pőtheová s podnikatelem spolupracovala v roce 2006, kdy neúspěšně kandidoval na primátora Bratislavy.

Pőtheová také dříve vedla komunikační odbor slovenského parlamentu, Národní rady, a to v době, kdy mu předsedali politici Smeru-SD Pavol Paška a Peter Pellegrini.

Tlak na novináře

ÚOOÚ se snažil vylákat z novinářů zdroj videa, které zachycuje Kočnera s tehdejším generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou při instalaci kamery v Trnkově kanceláři na generální prokuratuře a které uniklo do médií.

Video zveřejnilo jako první České centrum pro investigativní žurnalistiku na svém webu Investigace.cz. Státní úřad na čele s Pőtheovou žádal od českých novinářů de facto zveřejnění zdrojů a hrozil jim pokutou 10 milionů eur pro „podezření z neoprávněného zpracování osobních údajů“.

ÚOOÚ se v řízení ptal i na zdroj informací a zda novináři disponují dalšími záznamy z inkriminované kamery včetně data vyhotovení. Mluvčí úřadu Tamara Valková později pro média upřesnila, že „úřad potřebuje zjistit, zda má začít jednat nebo zda nemá začít jednat, jestli tam je dána kompetence úřadu či není dána kompetence úřadu“.

„Vnímáme to jako výzvu, která je dost nestandardní, protože ze zákona máme povinnost chránit naše zdroje,“ komentovala to však tehdy Pavla Holcová, šéfka Investigace.cz. Postup ÚOOÚ, který konal z vlastní iniciativy, se rozhodla prošetřit i ombudsmanka Mária Patakyová.

Trnka je kvůli kontaktům s Kočnerem mimo službu

Kamera, kterou Kočner a Trnka nainstalovali v kanceláři generálního prokurátora, později zachytila i rozhovor s tehdejším ministrem financí Jánem Počiatkem, kterému Trnka slíbil podporu v soudním sporu kolem státní loterijní firmy Tipos, kterou řídí ministerstvo financí.

Právě s touto nahrávkou, kterou zveřejnil slovenský Denník N, souvisí podle slovenských médií podezření ze zneužití pravomocí, kvůli kterému Trnku v lednu zadržela policie a kvůli kterému navrhla prokuratuře, aby požádala u soudu o uvalení vazby. Prokuratura však stíhání Trnky označila za nedůvodné, nařídila jeho propuštění na svobodu a obvinění poté zrušila.

Trnka je nicméně od loňského října mimo službu. Výkon funkce mu byl pozastaven poté, co do médií unikla nahrávka s instalováním kamery v jeho kanceláři a také další rozhovor mezi ním a Kočnerem. Podle této nahrávky Trnka v minulosti patrně bral úplatky a snažil se s dalšími dvěma osobami prodat šéfovi finanční skupiny Penta Jaroslavu Haščákovi kopii nahrávky z korupční aféry Gorila, kterou si prý u Trnky odložil právě Kočner.

Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou v letech 2005 až 2006, Penta nekalé jednání dlouhodobě popírá.