Karel III. přiletěl do Paříže, Macron mu uspořádal recepci ve Versailles

Britský král Karel III. se svou manželkou Camillou ve středu přiletěli do Paříže na třídenní státní návštěvu. Monarcha se odpoledne následně setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a první dámou Brigitte Macronovou u pařížského Vítězného oblouku, pod nímž král symbolicky zažehl věčný oheň pro Francii. Večer se ve Versailles konala na počest královského páru slavnostní banket.

Král Karel III. měl do Francie přiletět už v březnu. Jeho návštěva ale byla odložena kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému. 

K Vítěznému oblouku královský pár přijížděl ostře střežen policejním doprovodem po neobvykle ztichlé třídě Champs-Elysées. U jednoho z nejznámějších symbolů Paříže i celé Francie je uvítala vojenská hudba a Macronovi. Následně zazněly hymny obou zemí v podání kapely francouzské republikánské gardy. 

Karel III. pak spolu s Macronem během vojenské přehlídky stačil prohodit i pár slov. U hrobu Neznámého vojína pod obloukem položili věnec v barvách francouzské trikolóry a britský panovník jménem Spojeného království symbolicky znovu zažehl věčný oheň pro Francii. Po minutě ticha nad hlavami přítomných přeletěla formace stíhaček, zanechávajících po sobě na nebi červenou, bílou a modrou stopu.

Události: Karel III. dorazil na třídenní návštěvu Francie (zdroj: ČT24)

Ještě před slavnostní večeří ve Versailles, kde se podával modrý humr či výběr francouzských a anglických sýrů, se Karel III. a Macron setkali k jednání v Elysejském paláci. Ačkoli král má v britské politice jen poradní roli, obě hlavy států měly podle Reuters hovořit o rusko-ukrajinské válce, převratech v oblasti Sahelu nebo o klimatické změně.

Na banket bylo pozváno více než 150 hostů, včetně herce Hugha Granta, rockera Micka Jaggera, bývalého fotbalového kouče londýnského Arsenalu Arsènea Wengera, bývalého fotbalisty Chelsea Didiera Drogby nebo jednoho z nejbohatších lidí planety Bernarda Arnaulta.

Karel III. ve Versailles pronesl přípitek, při němž přecházel mezi plynnou francouzštinou a angličtinou. „Je povinností nás všech oživit naše přátelství, aby odpovídalo výzvám 21. století,“ řekl na adresu Macrona a vyzval k „obnově“ takzvané Srdečné dohody, která v roce 1904 ukončila britsko-francouzské rozpory v mimoevropských oblastech a stala se základem pro budoucí spojenectví obou zemí. Hovořil také o výzvách spojených se změnou klimatu a potřebě obrany Ukrajiny.

Panovník promluví k francouzskému parlamentu

Prezident Macron zveřejnil ve středu před příletem britského krále na sociální síti X video s jeho předchozími návštěvami. „Navštívil jste nás jako korunní princ, vracíte se jako král. Vaše veličenstvo, vítejte,“ napsala k příspěvku francouzská hlava státu.

Karel III. podle BBC bude mít během návštěvy jako první britský monarcha projev k oběma komorám francouzského parlamentu. V pátek by měl navštívit Bordeaux.