„Jsem v bezpečí,“ hlásí český novinář propuštěný úřady v Gruzii

Český novinář Ray Baseley, kterého v úterý zadržely gruzínské úřady na letišti, už přiletěl přes Varšavu do Prahy. České televizi řekl, že neví, proč byl zadržen, a že byl pod neustálým dohledem. Do řešení jeho situace se ve středu zapojila též konzulka z českého velvyslanectví v Tbilisi. Baseley spolupracuje například s webem Forum24, kromě Gruzie se často věnuje i konfliktu na Ukrajině.

„Po 34 hodinách, co jsem byl nezákonně zadržen na letišti v Tbilisi bez téměř jakéhokoli spojení se světem, jsem nyní v bezpečí na letišti ve Varšavě,“ oznámil ve čtvrtek novinář na síti X.

„Jsem zdrcen, že opouštím Gruzii. Tyto volby jsou klíčové pro zemi i pro celý svět. Teď odcestuji do Prahy. Doufám, že s pomocí ostatních se budu moci v blízké budoucnosti vrátit do Sakartvela (místní název pro Gruzii),“ dodal Baseley, který odpoledne přiletěl do Prahy. České televizi sdělil, že neví, proč skončil v detenci.

Novinář o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Dnes v 19:30 (gruzínského času) mi bylo odepřeno vstoupit do Gruzie bez zdůvodnění či dalšího vysvětlení. Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ napsal tehdy.

Konzulka byla v kontaktu s jeho blízkými a odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí mimo jiné o důvod novinářova zadržení a odepření vstupu do Gruzie. Ve středu se osobně vypravila na letiště, kde se dotyčný nacházel v detenčním zařízení.

Klíčové volby

Gruzií hýbou před sobotními parlamentními volbami proevropské protesty. Hlasování je podle médií klíčové pro budoucnost demokracie a je považováno za referendum o orientaci země na EU, nebo na Rusko.

Brusel koncem června kvůli politice gruzínské vlády vedené stranou Gruzínský sen pozastavil přístupový proces této země. Gruzie se přitom stala kandidátským státem teprve loni v prosinci.

Opozice, ale i EU nebo USA, kritizují současnou vládu v Tbilisi, že přijímá legislativu ve stylu ruského autoritativního režimu. Jde zejména o zákon, podle něhož se média a nevládní organizace musí registrovat jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“, pokud získávají více než 20 procent svého rozpočtu ze zahraničí.

Předloha vyvolala v Tbilisi masové protesty. V polovině září prošel zákonodárným sborem také zákon, který zakazuje propagaci komunity LGBT+ a podle kritiků výrazně omezí práva těchto lidí.