Jsem jediný, koho Hongkong vyloučil z voleb, oznámil prodemokratický aktivista Wong

Podle opozice se množí útoky policie na novináře (zdroj: ČT24)

Úřady v Hongkongu vyřadily z blížících se místních voleb Joshuu Wonga, který je výraznou postavou tamního prodemokratického hnutí. Oznámil to sám Wong s tím, že je jediným kandidátem, který byl z voleb vyloučen. Volby do místních rad by se měly v Hongkongu konat příští měsíc.

Volební komise podle agentury Reuters uvedla, že Wongova nominace byla uznána za „neplatnou“. Místní vláda ve svém prohlášení dodala, že kandidát nevyhověl požadavkům předpisů pro volby plánované na 24. listopadu, konkrétně zmínila jeho názory na sebeurčení či podporu nezávislosti Hongkongu, což není v souladu s ústavním a právním statusem regionu, uvedla agentura DPA.

Wong na Twitteru zveřejnil rozhodnutí volební komise. „Silně odsuzuji skutečnost, že se vláda uchýlila k politické filtraci a cenzuře a zbavila mě politických práv,“ uvedl sám aktivista.

Wong se také ohradil proti závěrům komise i prohlášením místní vlády. „Nenavrhuji separatismus jako možnost při sebeurčení,“ uvedl aktivista s tím, že volební komise si chybně vyložila jeho politický postoj. Dodal, že byl vyloučen kvůli své popularitě na příkaz Pekingu.

Dvaadvacetiletý Wong podle agentury AP už dříve řekl, že všechny pokusy zabránit mu v kandidatuře dají nový impuls nynější vlně protestů. Prohlásil také, že volby do místních rad budou klíčovým hlasováním, které Pekingu ukáže, že jsou lidé více než kdy jindy odhodlaní vybojovat si více práv.

Wong má za sebou několikeré věznění. Naposledy byl zatčen v srpnu s dalšími aktivisty za organizování nepovoleného shromáždění, teď je na svobodě na kauci. Přesto nedávno  navštívil Spojené státy, Německo a Tchaj-wan, aby získal podporu pro protestní hnutí.

Policie rozehnala další protest

Hongkong v současnosti prožívá nejhorší politickou krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod správu Číny. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Demonstranti v ulicích od června žádají demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.

Zatím poslední demonstraci rozehnala policie v neděli za pomoci slzného plynu a vodního děla. Několik tisíc lidí tentokrát kritizovalo především nadměrné násilí, jež podle nich policisté uplatňují proti účastníkům již několik měsíců trvajících demonstrací. Někteří protestující se podle médií uchýlili k násilnostem, včetně vrhání zápalných lahví na policii.