Jižní Korea lituje summitu bez dohody. Podle Moskvy je chyba, že nikdo neustoupil

Zástupci Jižní Koreje vyjádřili lítost, že americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un při své hanojské schůzce nedosáhli dohody. Podle úřadu jihokorejského prezidenta však oba státníci „učinili významný pokrok“. Podle Číny nelze problém Korejského poloostrova vyřešit za noc. Kreml uvedl, že rozhovory selhaly, protože jejich aktéři nebyli ochotni udělat ústupky.

Šéf Bílého domu na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že severokorejská delegace chtěla, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR, což americká strana nemohla udělat. Po dvoudenním jednání mělo být v Hanoji ve čtvrtek podepsáno společné prohlášení, ceremonie se však neuskutečnila. Stejně tak byl zrušen plánovaný společný oběd obou státníků. 

Na nejasný výsledek summitu začínají reagovat zahraniční politici. Úřad jihokorejského prezidenta podle agentury Reuters ve svém prohlášení vyslovil lítost, že Trump s Kimem nedosáhli dohody.

Trump a Kim nicméně „rozšířili rozsah a hloubku vzájemného porozumění“, prohlásil jihokorejský prezident Mun Če-in. Jestliže se vedla debata o zrušení protiseverokorejských sankcí, znamená to, že se vztah mezi oběma zeměmi „posunul na novou úroveň“, dodal. Trumpova ochota pokračovat v dialogu je pak podle Soulu příslibem, že v budoucnu dojde k dalšímu summitu.    

Lítost nad tím, že setkání Trumpa s Kimem skončilo bez dohody, dal najevo také německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Velice nás mrzí, že byl summit předčasně zrušen. Kdyby bylo možné ukončit severokorejský program, svět by byl mnohem bezpečnější. Rozhovory tohoto typu by měly pokračovat, protože severokorejské jaderné zbraně musí být vyřazeny,“ napsal Maas na svém Twitteru.  

Moskva se domnívá, že rozhovory v Hanoji podle všeho selhaly, protože ani jedna země nebyla ochotna ke kompromisu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil za pozitivní, že vyjednávání neselhala úplně. Kritizoval ale nedostatek „menších kroků“ a flexibility, které by přispěly k dosažení pokroku.

Čína: Za poslední rok se situace na Korejském poloostrově významně změnila

Krátce po předčasném ukončení summitu se vyjádřila také Čína. „Všichni jsme se na základě zkušeností ponaučili, že řešení problému Korejského poloostrova nelze dosánout přes noc,“ uvedl podle CNN mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

„Čína doufá, že Severní Korea a Spojené státy budou pokračovat v dialogu o řešení problémů, budou vzájemně respektovat své oprávněné obavy a nadále vykazovat oboustrannou upřímnost,“ dodal. Mluvčí čínské diplomacie také konstatoval, že za poslední rok se situace na Korejském poloostrově významně změnila a tento „těžce vybojovaný výsledek“ je třeba ocenit.

Japonský premiér Šinzó Abe prohlásil, že Trumpovo rozhodnutí ukončit jednání s KLDR bez dosažení dohody plně podporuje. Po telefonátu s americkým prezidentem dodal, že se severokorejským vůdcem by se chtěl sejít i on.

Trump podle japonského premiéra během schůzky s Kim Čong-unem hovořil rovněž o japonských občanech unesených severokorejskými agenty. Abe poznamenal, že k normalizaci vztahů Japonska s KLDR nedojde do té doby, než budou všichni tito lidé, kteří zůstali naživu, vráceni.

Výsledek summitu nepřekvapil ani některé české politiky. Například předseda zahraničního výboru sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) konstatoval, že nedosažení dohody je mimo jiné dáno nevýkonnou administrativou na obou stranách. Poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL) zase ocenil rozhodnost a jasný postoj Donalda Trumpa. 

Hanojský summit byl druhou vrcholnou schůzkou USA a KLDR po loňském setkání Trumpa a Kima v Singapuru. Oba vůdci se ale zatím nedohodli, zda a kdy by se měl konat třetí summit, poznamenal zpravodajský server BBC. Další setkání s Kim Čong-unem se může uskutečnit brzy, ale také se nemusí konat delší dobu, řekl americký prezident.