Jihozápad Spojených států se potýká s desítkami požárů, město Flagstaff zahalil kouř

Na jihozápadě Spojených států po období horkého a suchého počasí hoří desítky požárů, z nichž jeden zakryl kouřem arizonský Flagstaff a vynutil si málokdy vídané úplné uzavření rozsáhlé přírodní rezervace, která město obklopuje. Právě Arizona je podle agentury AP vlnou lesních požárů zasažena nejvíce. Vedra v oblasti zřejmě polevují, hrozí ovšem nové ohně zažehnuté blesky.

Právě tímto způsobem vypukl požár, který nyní ohrožuje největší město na severu Arizony. Flagstaff, kde žije asi 60 tisíc lidí, byl v pondělí zahalený kouřem a z oblohy se na místní obyvatele snášel popel. Požár, který začal několik desítek kilometrů na jihozápad, podle AP za několik dní spálil oblast o ploše asi 80 kilometrů čtverečných a šířil se severovýchodním směrem.

Pokud by tento pohyb pokračoval, mohl by živel do životů lidí ve Flagstaffu zasáhnout ještě výrazněji, uvedl úřad šerifa zdejšího okresu Coconino County. Krizové složky na začátku týdne plánovaly operaci s cílem připravit požár Rafael o čerstvé palivo, zatímco meteorologové předpovídali ústup extrémních veder, která dosud boj s plameny komplikovala.

„Vlhkost a pravděpodobnost roztroušených srážek jsou dobrá věc,“ řekl meteorolog Andrew Taylor. „Blesky už tak dobré nejsou,“ dodal.

Před blesky, jakož i před nárazy větru, varoval v pondělí také lesnický úřad v Kalifornii. Na velké části území nejlidnatějšího amerického státu v úterý podle něj bude panovat vysoké riziko vzniku požárů. Hasičům se tam na začátku týdne podařilo uhasit několik menších ohňů, lesy ale stále hoří například v těžko přístupných kopcích jižně od pobřežní lokality Big Sur.

Uzavírka přírodního parku

Požáry dál zuřily také v Novém Mexiku, kde kvůli tomu úřady uzavřely velkou část chráněné oblasti Gila rozprostírající se na jihozápadě státu. První ohniska už letos zaznamenaly také v severněji položených státech Utah, Wyoming, Montana a Oregon, přičemž aktuální sucho vyvolává obavy z další ničivé sezony požárů.

V Arizoně kvůli jejímu prudkému začátku ohlásil poprvé od roku 2006 úplnou uzavírku přírodní park Coconino National Forest, který obklopuje město Flagstaff. Návštěvníci od středy nebudou moci také do Kaibab National Forest ležícího ještě severněji u národního parku Grand Canyon. Většinu lesních požárů v USA způsobují lidé a správci dvou uvedených rezervací nyní mají obavy, že na hašení případných dalších ohnisek by už neměli prostředky.

Aktuální vlna požárů na západě USA vypukla za silných veder, která státy jako Kalifornie, Arizona či Nevada zasáhla nezvykle už na konci jara. V jihokalifornském Palm Springs padl nový teplotní rekord v podobě 49 stupňů Celsia, ke čtyřiceti stupňům se pak přiblížila teplota i v Denveru ve státě Colorado, který leží v nadmořské výšce přes 1600 metrů.