Jihoafrická vláda nasadila armádu v Kapském Městě. Za půl roku zemřely dva tisíce lidí

O pořádek v Kapském Městě plném gangů se postará armáda (zdroj: ČT24)

Jihoafrické úřady poslaly armádu do ulic na předměstích Kapského Města. Vojáci mají bojovat s gangy a zabránit další vlně násilí. Za sedm měsíců zemřelo kvůli řádění zločineckých skupin na dva tisíce lidí. JAR je jedna ze zemí s největším počtem vražd na obyvatele na světě.

Na chudinských předměstích Kapského Města je násilí na denním pořádku. Úřady oblast přirovnávají k válečné zóně. Ulice ovládají kriminální gangy a od začátku roku tu zemřelo víc než dva tisíce lidí.

V černošských a rasově smíšených chudinských čtvrtích Kapského Města přispívá k aktivitě gangů vysoká míra nezaměstnanosti a užívání drog. „Je to tu velmi nebezpečné, musíte se neustále ohlížet. Když někdo střílí, musíte vyrazit a utíkat, abyste si zachránili život,“ říká obyvatelka oblasti Anne Francisová.

Generál Solly Shoke minulý týden oznámil, že ve čtvrti Cape Flats, jedné z nejnebezpečnějších v zemi, budou rozmístěny stovky vojáků do října. Ministr obrany přitom již navrhl, aby rozhodnutí o odchodu padlo až na základě získaných zpravodajských informací.

„Je to jako žít ve vězení“

Místní obyvatelé je přivítali s úlevou. „Když jsem uviděla vojenské náklaďáky, tak to bylo fantastické, protože jsem spatřila velké úsměvy na tvářích svých dětí, viděla jsem je zpívat a tancovat,“ řekla AFP jedna z místních obyvatelek. „Děti si konečně mohly hrát v klidu, aniž by slyšely střelbu,“ pokračovala matka čtyř dětí.

„Kriminálníci tu střílí, jak se jim zlíbí,“ potvrdila její sousedka. „Je to, jako kdybychom žili všichni ve vězení a oni byli svobodní,“ pokračovala. „Není to tady jejich, ale naše. Musíme podporovat armádu, abychom získali zpět naši komunitu pro budoucnost našich dětí,“ dodala.

Jsem rád, že povolali armádu a že dostanou tyto gangstery z našich komunit a že sem vrátí sport a aktivity, jako to bylo v minulosti, když jsme byli mladí.
Nasiegh Harris
jeden z obyvatel Kapského Města

Vojáci vykazují výsledky téměř ihned – ještě v den nasazení zatýkají podezřelého muže, který by mohl být vůdcem jednoho z gangů. Opatření má ale i své kritiky. Nasazení armády podle nich problém nevyřeší, protože je dlouhodobě neudržitelné.

Jihoafrická armáda
Zdroj: ČT24

Armáda byla v ulicích města naposledy v roce 2017, ačkoliv ji úřady občas nasazují ve velkých sídlech k zajištění bezpečnosti, například při oslavách Nového roku.

Dvacet tisíc vražd ročně

Podle ministerstva vnitra byl v provincii Západní Kapsko, kde leží i Kapské Město, počet vražd letos v dubnu o 6,3 procenta vyšší než ve stejném období loni.

Minulý rok zaznamenala policie v celé zemi 20 tisíc vražd, tedy 57 denně, což je při přepočtu na počet obyvatel jedno z nejvyšších čísel na světě. Ministr vnitra při zveřejnění loňských statistik kriminality neváhal přirovnat některé části JAR k válečným zónám.

Podobná situace jako v Kapském Městě trápí i obyvatele brazilského Ria de Janeiro. Tři roky po letní olympiádě, před níž úřady docílily snížení zločinnosti, město zaznamenalo výrazný nárůst násilných trestných činů.

Na vysoké kriminalitě se podílí zejména organizovaný zločin a boj drogových gangů o ovládnutí území. Vzrostl však i počet obětí nekompromisních zásahů bezpečnostních složek, při nichž kromě zločinců umírají i nevinní civilisté.