Je to výstraha pro ostatní běloruské novináře, komentuje Procházková zablokování webu Tut.by

Horizont ČT24: Zásah proti běloruskému zpravodajskému webu Tut.by (zdroj: ČT24)

Zablokování největšího běloruského nezávislého zpravodajského webu Tut.by je výstrahou ostatním, je to krok zásadní pro celou tamní novinářskou obec. V Horizontu ČT24 to uvedla Petra Procházková z Deníku N, která se dlouhodobě zabývá východní Evropou. Tut.by podle ní zcela nezanikne, ale jeho vliv bude výrazně omezený.

„Je to velký zásah, protože Tut.by je velké a významné médium, které je na běloruském mediálním trhu od roku 2000. Má obrovské publikum – je statisticky doloženo, že ho více či méně sleduje skoro 65 procent běloruských uživatelů internetu,“ uvádí Procházková.

Web je podle ní významný také z toho důvodu, že je velmi důvěryhodný. „Nepatří mezi provládní média, která hrají na ruku Lukašenkovi, ale zároveň ani není příliš aktivistické, není to médium, které by se třeba snažilo zamlčovat některé skutečnosti, které se nelíbí opozici.“

Běloruské úřady zablokovaly přístup na hlavní web, Tut ale zůstává činný na sociálních sítích. „Samozřejmě existují i jiné portály, které sídlí v zahraničí, především v Polsku nebo baltských zemích, třeba Euroradio, které se mohou vzájemně podporovat s kolegy z Tut. Takže ten produkt nezanikne, ale jeho vliv – především na běloruské občany – bude značně omezen. Je to samozřejmě i výstraha vůči ostatním, je to velmi zásadní krok, který se dotýká celé běloruské novinářské obce,“ dodala novinářka.

„Opozice je ve stavu sbírání sil“

Web Tut.by patřil k hlavním médiím, která nepřetržitě a obsáhle informovala o širokém odporu proti Lukašenkovu režimu a brutálnímu postupu vůči protestujícím při demonstracích po loňských prezidentských volbách, jejichž výsledky byly podle opozice zfalšované. Uznat je odmítla i Evropská unie. 

Pro samotnou opozici nyní situace moc dobře nevypadá, míní Procházková. „Opozice je ve stavu sbírání sil a vytváření nových projektů a nápadů, jak dál. Ale nemyslím si, že by se v dohledné době mohla opakovat situace, kterou jsme zažili loni v létě a na podzim, ty obrovské demonstrace a ten tlak, který vypadal, že bude mít za výsledek, že režim dozná nějaké zásadní změny.“

Lukašenko podle ní zůstane u moci tak dlouho, jak jen to půjde, a nepřemýšlí o tom, jak vyjít vstříc opozici. „On přemýšlí o tom, jak se udržet o moci a jak už nezopakovat ty velké demonstrace. V tomto mu samozřejmě pomáhá Ruská federace, o kterou se opírá,“ uzavřela Procházková.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.