Japonsko plánuje vypustit vodu z Fukušimy do moře. Jihokorejci v obavách skupují mořskou sůl

Horizont ČT24: Jihokorejci skupují mořskou sůl (zdroj: ČT24)

Jižní Korea a Čína se obávají japonských plánů ohledně fukušimské elektrárny. Úřady chtějí vypustit do moře velký objem upravené radioaktivní vody po havárii, která se stala v roce 2011. Jihokorejští obyvatelé v návaznosti na to skupují v obchodech velké množství mořské soli a trvanlivé mořské plody. Tokio opakovaně ujišťuje, že zpracovaná voda jejich zdraví nijak neohrozí.

Zdraví svých dvou dětí nenechává jejich matka Lee Young-min náhodě. Vaří jim polévku z mořských chaluh, když je přesvědčena, že zakoupené suroviny jsou nezávadné. Jako jedna z mnoha obyvatel Jižní Koreje nakupuje osmatřicetiletá matka v posledních dnech potraviny mořského původu ve velkém.

„Kdybych měla víc místa, koupila bych toho ještě víc. Dokonce jsem zvažovala koupi nové ledničky,“ popisuje Lee Young-min.

Poloha Jaderné elektrárny Fukušima I
Zdroj: ČT24

Japonsko své sousedy vyděsilo plánem vypustit přes milion tun vody, kterou před dvanácti lety po vlně tsunami použilo ke chlazení poškozených reaktorů fukušimské jaderné elektrárny. Opakovaně ujišťuje, že je voda bezpečná. Filtrace podle tamních úřadů odstranila většinu škodlivých izotopů. Zbyla jen stopová množství těžko oddělitelného tricia, izotopu vodíku, který se užívá například ve svítících bodech na ciferníku hodinek.

Sůl ze strategických zásob

Jihokorejci přesto překotně skupují výrobky mořského původu, v Soulu v obchodech vymizela třeba mořská sůl. Nad zlato ale není, i když za poslední dva měsíce zdražila téměř o třetinu. „Neměli ji už posledně, když jsem tu byla, a ani dnes. Asi sem budu muset jít ještě jednou,“ líčí situaci Kim Myung-ok, zákaznice jedné ze samoobsluh v Soulu.

Vláda chce zmíněný nedostatek kompenzovat tím, že do 11. července uvolní každý den 50 tun soli ze strategických zásob. „Toto množství se prodá za cenu zhruba o dvacet procent nižší, než je současná cena ve třech žádaných řetězcích samoobsluh a na tradičních trzích,“ deklaroval náměstek jihokorejského ministerstva rybolovu a oceánů Song Sang-keun.

Vláda bude také monitorovat radioaktivitu na odsolovacích farmách, zakázala rovněž prodej ryb z vod u východního pobřeží Japonska, kde Fukušima leží. Vypuštění vody z obrovských zásobních nádrží do Pacifiku se očekává brzy, ačkoli Tokio žádné datum nestanovilo.