Japonsko chce vypouštět vyčištěnou vodu z Fukušimy do moře. Nemá jinou možnost, říká Drábová

Horizont ČT24: Japonsko chce pročištěnou radioaktivní vodu z Fukušimy vypouštět do moře (zdroj: ČT24)

Japonsko hledá cesty, jak se zbavit kontaminované vody po havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Radioaktivní kapalinu čistí a příští rok ji chce začít vypouštět do moře. Jde o víc než milion tun vody, proces může trvat až deset let. Vláda mluví o bezpečném plánu, jiné státy o velkém riziku. Kde je pravda, posuzuje od pondělí tým expertů. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová uvedla v Horizontu ČT24, že proces je dobře připravený.

Při přírodní katastrofě v březnu 2011 zemřelo na devatenáct tisíc lidí. Zemětřesení o síle téměř devíti stupňů Richterovy škály elektrárna Fukušima ustála, osudovou se jí stala až následná vlna tsunami.

Odstavené reaktory dosud chladí milion tun radioaktivní vody, japonská vláda ji chce už příští jaro po očištění začít vypouštět do oceánu. Odborníci ještě před tím ale budou muset všechnu kontaminovanou kapalinu přefiltrovat. Celý proces by mohl trvat až deset let.

Plán vzbudil obavy Číny i Jižní Koreje. Znepokojení jsou i ekologičtí aktivisté. „Rozhodnutí japonské vlády vypustit kontaminovanou vodu do moře zcela bez ohledu na veřejné mínění je pro většinu obyvatel Fukušimy nepřijatelné,“ uvedl aktivista Oda Yoshitaka.

Následných dopadů se bojí také rybáři. Úřady v okolí jaderné elektrárny Fukušima naměřily u vylovených ryb až čtrnáctkrát vyšší hodnoty radioaktivity, než jaké jsou povoleny, a jejich prodej zakázaly.

Filtrace má odstranit většinu radioaktivních izotopů

Voda se dosud ukládá do víc než tisícovky obřích zásobníků v okolí elektrárny. Denně jí přibývá asi sto sedmdesát tun. Filtrační proces má odstranit všechny radioaktivní izotopy s výjimkou tritia, tedy radioaktivního izotopu vodíku, který od vody prakticky oddělit nelze.

Japonská vláda zdůrazňuje, že podobně filtrovaná kontaminovaná voda se zcela běžně vypouští i z dalších jaderných elektráren na světě – a stejně jako jinde má na tento proces dohlížet Mezinárodní agentura pro jadernou bezpečnost.

„V době, kdy se ozývají hlasy, které vyjadřují obavy ohledně bezpečnosti vypouštění filtrované vody, je důležité, aby organizace, jako je Mezinárodní agentura pro atomovou energii, celou věc odborně a objektivně přezkoumala,“ je přesvědčen ředitel japonského úřadu pro reakce na jaderné havárie Keiichi Yumoto.

Drábová: Japonsko nemá jinou možnost

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová si nemyslí, že mezinárodní experti, kteří proces kontrolují, mohou ve Fukušimě odhalit něco skutečně varovného. „Není to první mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii do Fukušimy na téma případného vypouštění vody ze zásobníků,“ zdůraznila.

Agentura podle ní spolupracuje s Japonskem na tomto tématu několik let a prozatím vždy její zprávy vyzněly tak, že proces je dobře připravený a nahromaděná voda je dobře vyčištěná – až na tricium, které je ale podle Drábové dokonce pod úrovní limitů pro pitnou vodu. Odhaduje proto, že vypouštění vody nebudou odborníci kritizovat.

Jiná možnost než vodu vypustit do moře podle ní ostatně ani není. „Jediný radionuklid, který se v ní vyskytuje, je zmíněné tricium, ale s tím množstvím vody si v konečném důsledku Japonsko neporadí jinak, než že ho velmi kontrolovaně, s důkladným monitorováním a důkladným ředěním v průběhu několika let vypustí do moře,“ je přesvědčena.

Filtrování a vypouštění vody je ve světě poměrně běžné. Nikdy se ale podle Drábové nejednalo o tak obrovské množství vody. „Většina té vody v zásobníku ve Fukušimě ale vůbec nikdy nepřišla do styku s poškozenými reaktory, nebyla použita na jejich chlazení. Je to spodní voda, která do areálu přitéká, a protože rybáři v okolí Fukušimy měli intenzivní obavy a projevovali intenzivní odpor k tomu, aby se z Fukušimy jakákoli voda dostala do moře, nahromadilo se jí tolik,“ vysvětlila Drábová.