Jamajka se možná zbaví britské královny

Kingston - Nová jamajská premiérka Portia Simpsonová Millerová chce ustavit republiku v čele s prezidentem. Řekla to v inauguračním projevu. Hlavou státu je dosud na Jamajce britská královna Alžběta II. Ostrovní stát je součástí britského Commonwealthu.

Ve svém inauguračním projevu premiérka uvedla, že půl století po vyhlášení nezávislosti nadešel čas „rozejít se“ s britskou monarchií a mít vlastního prezidenta. 

Portia Simpsonová Millerová, jamajská premiérka:

„Zahájíme proces oddělení od britské monarchie, abychom se stali republikou s vlastním prezidentem jako hlavou státu. Mám královnu velice ráda, je to nádherná dáma, je velice moudrá a obdivuhodná. Ale myslím, že ten čas nadešel.“

Jamajské království je stát ve střední Americe, který se nachází na stejnojmenném ostrově ve Velkých Antilách v Karibském moři. Jedná se o největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku a třetí největší v regionu.

Jamajka byla kdysi britskou korunní kolonií 

Jamajku objevil roku na konci 15. století Kryštof Kolumbus. Posléze byla kolonizována Španělskem. Později se v 17. století stala na několik let britskou korunní kolonií. Od roku 1958 tvořila Jamajka součást Západoindické federace. V roce 1962 vyhlásila nezávislost.