Izraelští vojáci jsou v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, ve městě se vedou nejtěžší boje od začátku pozemní ofenzivy

Izraelská armáda je v srdci Chán Júnisu, největšího města na jihu Pásma Gazy, řekl šéf velitelství Jih izraelské armády Jaron Finkelman. Vojáci podle něho svádějí nejtěžší boje od začátku pozemní ofenzivy před více než měsícem. Izrael po operaci na severu Pásma Gazy zintenzivňuje nyní své údery na jihu regionu. Jeho cíle v obou částech palestinského území jsou odlišné. Zatímco na severu usiluje o plnou územní kontrolu, na jihu se zaměřuje na cílené údery proti strukturám Hamásu, vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

On-line přenos

Stručně z Blízkého východu (prosinec 2023)

  • 08:28

    Izraelská armáda podle portálu The Jerusalem Post oznámila, že přibližně 17 procent úmrtí vojáků v Pásmu Gazy při operacích následujících po útoku teroristů z Hamásu na židovský stát byly nehody. Patří mezi ně incidenty zahrnující palbu do vlastních řad, pády zdí, nesprávná manipulace s výbušninami či přejetí izraelských vojáků tanky, jejichž posádky spřátelené bojovníky přehlédly.

  • 05:28

    Letadlová loď USS Gerald R. Ford, kterou Spojené státy po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října vyslaly do východního Středomoří, se v příštích dnech vrátí do svého domovského přístavu na východě USA. S odvoláním na dvojici amerických činitelů o tom informoval server ABC News.

  • 05:18

    Teroristické hnutí Hamás vystřelilo krátce po nedělní půlnoci více než dvacet raket na jih a centrální část Izraele, píše portál The Times of Israel. Většinu přilétajících střel zneškodnila protivzdušná obrana, zranění nejsou hlášena.

„Jde o nejintenzivnější den od začátku pozemní ofenzivy, pokud jde o počet zabitých teroristů, počet ozbrojených střetů i palbu ze země i ze vzduchu,“ řekl šéf velitelství Jih izraelské armády Jaron Finkelman k bojům v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, kde Izrael zintenzivňuje údery a operace pozemních jednotek.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herzi Alevi podle webu Times of Israel (ToI) uvedl, že vojáci Chán Júnis obklíčili a pozemní invaze se dostala do nové, třetí fáze. „Dobyli jsme mnoho bašt Hamásu na severu Gazy a nyní operujeme proti jeho těžištím na jihu,“ citoval ho web. Podle ToI má izraelské vedení za to, že v Chán Júnisu, baště Hamásu, se může skrývat vedení teroristů. Mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari podle ToI uvedl, že armáda očekává „dlouhou válku“.

Mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy už předtím uvedl, že židovský stát očekává v nové fázi války těžké boje, ale je otevřen konstruktivní zpětné vazbě ohledně toho, jak zabránit ohrožení civilistů. „Jakoukoli konstruktivní zpětnou vazbu, kterou dostaneme, nebo seriózní vojensko-strategickou radu, jak se zaměřit na Hamás a zároveň minimalizovat škody na civilním obyvatelstvu, samozřejmě zmíníme.“

Takové rady ale podle něj musí být v souladu se záměrem Izraele zničit Hamás. USA jsou podle něj v této otázce s Izraelem zajedno a Izrael se rovněž snaží minimalizovat škody na civilním obyvatelstvu. "My jsme si bojiště nevybrali, to si vybral Hamás,“ konstatoval mluvčí izraelské vlády.

Operace pokračují i na severu Pásma Gazy. Izraelská armáda uvedla, že její jednotky tam postupují hlouběji do uprchlického tábora Džabálija, severně od města Gaza. Podle sdělení ozbrojených sil vojáci dobyli několik pozorovacích stanovišť Hamásu, odkud byly vedeny útoky, a zmocnili se velitelství, kde našli zbraně, mapy a další hodnotné dokumenty. Armáda také sdílela video, které podle ní zachycuje zásah budovy, jež sloužila jako základna Hamásu.

Zpravodaj ČT Borek o situaci v Izraeli a Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Borek: Sever Pásma Gazy může být vyjednávací kartou

Borek upozornil, že izraelské cíle jsou v obou částech Pásma Gazy odlišné: „Na severu má ambici provést plnou územní kontrolu, dokonce i s jistým taktickým motivem, že by severní polovina Pásma Gazy mohla být čímsi jako vyjednávací kartou. A to v jakémsi scénáři, ve kterém by za pár týdnů či měsíců mohl Izrael podmiňovat návrat civilistů a běžného života do severní části Pásma Gazy a jeho obnovu tím, že tam bude neutralizován Hamás a další palestinské militantní skupiny, že odtamtud už nebudou na Izrael odpalovány žádné rakety.“

Naopak na jihu Pásma Gazy podle Borka Izrael zřejmě nesměřuje k tomu, aby toto území plošně a trvale obsadil. „Zároveň ale hodlá na jihu Pásma Gazy provést intenzivní, bodově definované operace proti vojenským a politickým strukturám hnutí Hamás, které tam do jisté míry nerušeně, nebo rozhodně ne tak nerušeně jako na severu, fungují.“

Operace na jihu komplikují ohledy na statisíce obyvatel a uprchlíků

Tato taktika bude narážet na obrovské problémy, podotkl zpravodaj ČT s ohledem na asi milion Palestinců, kteří na jih utekli ze severu. Zatímco na severu Pásma Gazy tak populace klesla, na jihu, kde už před válkou čítala stovky tisíc lidí, se vlivem posledního vývoje ještě zvýšila.

„Ke všem problémům boje v městském prostředí, s vysoce motivovaným guerillovým protivníkem, který se může schovávat do tunelů, který může mizet, který nenosí uniformy, který se může nepozorovaně vmísit mezi civilisty, přibývá pro izraelskou armádu obrovský problém v podobě stovek tisíců lidí, kteří se v té bojové zóně nacházejí. Tohle bude možná ještě zásadnější utkání, než které se odehrává a odehrávalo na severu Pásma Gazy,“ zdůraznil Borek.

Zároveň upozornil, že z izraelského hlediska je operace na jihu Pásma Gazy nezbytná. „Aby přinejmenším zajistil to, že Hamás nebude nadále hrozbou pro Izrael, aby drasticky snížil vojenské kapacity Hamásu, potřebuje zasáhnout i jih Pásma Gazy. Právě tam se v posledních dvou měsících skoro nerušeně udržovaly mocenské a vojenské pozice Hamásu.“

S ohledem na vysokou koncentraci uprchlíků i původní předválečné populace a také pod tlakem Spojených států volí Izrael na jihu Pásma Gazy jiný přístup než na severu.

„Zatímco na severu Izrael plošně vyzval k evakuaci všech civilistů na jih Pásma Gazy, tak na jihu praktikuje politiku, že rozdělil tuto oblast na stovky drobných zón, víceméně podle základních sídelních jednotek. Představme si to jako mapu nějakého velkého českého města, na níž bude každá čtvrť, každá sídelní jednotka označena specifickým číslem. A Izrael nyní vyzývá k evakuaci vždy obyvatele jen jedné nebo několika konkrétních zón s konkrétním číslem,“ uzavřel Borek.