Izraelské síly se po ofenzivě částečně stáhly z města Gaza, tvrdí tamní obyvatelé a záchranáři

Obyvatelé a záchranáři v Gaza City uvádějí, že se izraelské síly v noci na pátek stáhly z některých čtvrtí města po téměř týden trvající prudké ofenzivě, která za sebou v největší městské aglomeraci palestinského pobřežního pásu zanechala desítky mrtvých, ruiny domů a rozbořené silnice. Izraelská armáda zintenzivnila operace právě v době, kdy se zprostředkovatelé USA, Kataru a Egypta snaží dotáhnout do konce dohodu o příměří ve válce, kterou vede Izrael už desátým měsícem proti Hamásu v odvetě za jeho teroristický útok z loňského října.

Civilní záchranná služba v Hamásem ovládané Gaze uvedla, že její týmy za uplynulý týden vyzvedly přibližně šedesát těl Palestinců, které podle ní izraelské jednotky zabily ve čtvrti Tel Hava a na okraji čtvrti Sabra. Obyvatelé i záchranné týmy, s nimiž hovořila agentura Reuters, upozornili, že zatímco z některých oblastí se tanky stáhly, nad jinými si spolu s odstřelovači nadále udržují kontrolu, a varovali obyvatele, aby se v těchto místech nepokoušeli o návrat do svých domovů.

Mluvčí civilní obrany v Gaze Mahmúd Basal v komentáři, který zveřejnila média ovládaná Hamásem, tvrdí, že „v ulicích jsou roztroušená těla, znetvořená těla, jsou tam těla celých rodin a těla všech členů jedné rodiny jsou také v domě, který byl zcela vypálen“.

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že její síly usilují o likvidaci kapacit Hamásu ve městě Gaza, že se při tom „řídí mezinárodním právem a přijímá veškerá možná opatření ke zmírnění civilních škod“. Totéž se nedá říci o hnutí Hamás, dodala.

Ozbrojená křídla teroristických hnutí Hamás a Palestinský islámský džihád uvedla, že s izraelskými silami svedla tvrdé boje, útočila na ně pomocí protitankových střel a minometné palby a mnoho vojáků zranila či zabila. Izraelská armáda se k těmto tvrzením nevyjádřila.

Město Gaza, kde před válkou žila více než čtvrtina z 2,3 milionu obyvatel celého pásma, bylo silně poničeno už v prvních týdnech války a většina obyvatel se z něj tehdy evakuovala. Statisíce Palestinců se nicméně vrátily do svých domovů, které ovšem často nalezly v troskách. V současné době tam podle OSN pobývá 300 tisíc až 350 tisíc lidí. Ti jsou nyní opět vyzýváni, aby město, které armáda už v první fázi války prohlásila za „vyčištěné od teroristů“, opustili. Agentura Reuters uvedla, že není jasné, kde by pro ně mohlo být bezpečno, když Izrael současně útočí i ve střední a jižní části Pásma Gazy,

Média Hamásu také tvrdí, že v Chán Júnisu na jihu byli při leteckém úderu na středisko pro distribuci humanitární pomoci zabiti čtyři lidé, kteří pracovali pro muslimskou nevládní nadaci al-Khair, jež sídlí ve Velké Británii a Turecku.

Jednání o příměří

Arabští zprostředkovatelé za podpory Spojených států se mezitím snaží vyřešit sporné body a dosáhnout dohody mezi Izraelem a Hamásem o příměří a propuštění zbývajících rukojmí, které palestinští ozbrojenci od útoku ze 7. října zadržují v Pásmu Gazy.

Vysoce postavený představitel Hamásu obvinil židovský stát, že se snaží jednání záměrně zdržovat a protahovat a že nevyužil příležitosti, když oni před týdnem slevili z jednoho ze svých klíčových požadavků. „Jeruzalém k návrhu Hamásu nezaujal jasné stanovisko. Po jednání se zprostředkovateli v katarském Dauhá jim Izrael řekl, že se jeho delegace vrátí ke konzultaci s izraelskou vládou,“ řekl Reuters představitel, který si nepřál být jmenován.

Hamás v rozhovorech nadnesl možnost, že by po skončení války Pásmo Gazy a Západní břeh Jordánu spravovala vláda složená z nestraníků. Podle serveru The Times of Israel to řekl člen politického byra Hamásu, zatímco další zdroj z tohoto hnutí uvedl, že by to otevřelo cestu k uspořádání palestinských všeobecných voleb.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek prohlásil, že je i nadále odhodlán v jednáních o příměří pokračovat, a obvinil Hamás z požadavků, které jsou se současným návrhem dohody v rozporu. Neuvedl však konkrétně, které to jsou.

Dva egyptské zdroje ve čtvrtek agentuře Reuters řekly, že při jednání v otázkách propuštění rukojmí a stažení izraelských sil došlo k pokroku, ale stále se pracuje na bezpečnostních opatřeních a zárukách příměří.