Izraelská policie podle médií nelegálně používala špionážní software. Netanjahu žádá zastavení svého procesu

Zpravodaj ČT Borek: Kvůli zneužití systému Pegasus zřejmě dojde k justičnímu procesu (zdroj: ČT24)

Izraelskou politickou scénou hýbe podezření, že policie opakovaně a nelegálně využívala software, který dokáže proniknout do mobilních telefonů. Sledováno mělo být i okolí expremiéra Benjamina Natanjahua, prominenntí podnikatelé, státní úředníci nebo novináři. Netanjahu kvůli aféře žádá odklad nebo ukončení svého procesu.

Špionážní aféra sjednotila obě jindy nesmiřitelné poloviny izraelského politického spektra. První zprávy, které se v lednu objevily v tisku, hovořily o tom, že policie měla systém Pegasus využívat v době vlády Benjamina Netanjahua. Levicově-liberální část izraelské politické scény okamžitě žádala vyšetřování.

Po pár dnech se ale v médiích objevily další informace, podle nichž měli být sledování i lidé v okolí samotného Netanjahua včetně jeho příbuzných a svědků v jeho korupčním procesu. Ve výsledku žádá zevrubné vyšetření věci jak vládní, tak i opoziční část politické scény.

„Je to věc naprosto skandální a určitě se kolem toho bude ještě hodně dít. Pegasus je kybernetická zbraň, izraelská vláda její vývoz do zahraničí podrobuje licenčnímu řízení. Nyní se ale objevilo podezření, že byla zřejmě použita v samotném Izraeli izraelskou policií bez soudního schválení a proti izraelským občanům,“ zdůrazňuje blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Pegasus ovládne celý telefon

Software Pegasus vyvinula izraelská firma NSO. Program dokáže zrcadlit celý mobilní telefon. Pokud se do zařízení dostane, je schopen prolomit šifrování zpráv i hovorů. Kromě toho dokáže prohledat celý mobil, podívat se na kontakty, plánování i uložené fotografie. Navíc může z mobilu kdykoliv vytvořit odposlechové a nahrávací zařízení. „Sleduje vše, co kde říkáte a děláte. Nahrávat může zvuk i video,“ zdůrazňuje Borek.

Dřív se Pegasus dostal do telefonu jen díky bezpečnostní chybě, kterou jeho uživatel udělal, například kliknutím na webový link v SMS zprávě. „Nová verze se ale dokáže nainstalovat, aniž by to bylo uživateli známo. Pegasus se do telefonu může dostat i tak, že se na mobilu zobrazí zmeškaný hovor. Dokonce o tomto zmeškaném hovoru ani nemusí uživatel mobilu vědět,“ dodává zpravodaj s tím, že Pegasus se dostane i do telefonů, jejichž výrobci slibují, že jsou bezpečné.

Události: Kauza odposlechů v Izraeli (zdroj: ČT24)

Nepovolené sledování lidí, kteří nebyli z ničeho podezřelí

Podle ekonomického deníku Calcalist policie roky používala software bez povolení proti lidem, kteří nebyli podezřelí z žádného trestného činu. Soud o povolení nežádala, protože tušila, že ho nedostane.

Prezident Jicchak Herzog řekl, že si věc vyžaduje „zevrubné a pečlivé vyšetření“. Podle premiéra Naftali Benetta je třeba zjistit, co přesně se dělo. „Nenecháme to bez odpovědi, jde zjevně o velmi vážnou věc,“ řekl. Expremiér Netanjahu aféru označil za zemětřesení a žádá odklad či zrušení svého soudního procesu. Terčem spionáže měli být totiž i svědci v Netanjahuově procesu, včetně jeho syna.

„Rozpoutala se i diskuse o tom, zda jsou současné zákony o povolování odposlechů dostatečné, protože v tomto případě se špionážní systém dostane do telefonu a sleduje úplně všechno,“ připomíná David Borek. Zároveň rekordně klesla důvěra Izraelců v policii, je nejnižší za posledních dvacet let.

Společnost NSO zdůraznila, že program Pegasus byl navržen jako pomoc v boji proti zločincům a teroristům a že firma nemá vliv na to, jakým způsobem klient se softwarem naloží. V minulosti NSO software prodávala i do ciziny, například Spojeným arabským emirátům, údajně také Saúdské Arábii, Indii, Maďarsku, Mexiku nebo Polsku. Vyšlo najevo, že Pegasus byl využit i proti novinářům a lidskoprávním aktivistům na celém světě.