Istanbul a Londýn i Mekka a Medína. Muslimové se modlí za Chášakdžího

V mešitách ve dvou nejposvátnějších městech islámu Mekce a Medíně se konaly smuteční modlitby za zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Jedné z nich se zúčastnil Chášakdžího syn Saláh. Další modlitby za novináře byly proneseny také v Istanbulu a později se budou konat i v mešitě v Londýně. K modlitbám vyzvala všechny mešity světa snoubenka novináře Hatice Cengizová.

Novinářův syn Saláh se zúčastnil modlitby za svého otce v Medíně za úsvitu. Pronesena byla modlitba za nepřítomného (salát al-gháib), kterou se muslimové modlí za zesnulého, jehož tělo se nenašlo.

Smuteční modlitba se konala také v mešitě Fatih v Istanbulu a později se bude obřad za Chášakdžího konat také v mešitě ve Finsbury Park v Londýně.

Přítel Chášakdžího Fatih Öke uvedl, že Chášakdžího rodina nebude smířena s činem, dokud nebude vykonána spravedlnost. „Dnes chceme uctít jeho duši, pokud můžeme uctít jeho duši, budeme šťastni. Naše potřeby ale nebudou naplněny pohřbem v nepřítomnosti (bez těla), chceme opravdovou spravedlnost pro Džamálovu duši, rodinu a žurnalistiku,“ uvedl.

Video z modlitby v Mekce:

Video z modlitby v Medíně:

Prokurátor žádá pět trestů smrti

Chášakdží, který psal pro list The Washington Post a vyjadřoval se kriticky k saúdskému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, byl zavražděn 2. října při návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, kam si přišel vyřídit dokumenty k rozvodu.

Rijád dlouho tvrdil, že Chášakdží z konzulátu odešel. S dvoutýdenním zpožděním ale nakonec přiznal, že šlo o vraždu. Odmítá však, že by s činem měl cokoli společného saúdský korunní princ.

Pachatelé jsou podle prokurátora Saúdské Arábie členové týmu „vyjednavačů“, který měl zařídit návrat Chášakdžího do vlasti. Novinář byl údajně zabit poté, co jednání o jeho návratu selhalo. Ve čtvrtek saúdskoarabský generální prokurátor oznámil, že žádá trest smrti pro pět z 11 osob obžalovaných z podílu na vraždě. Osobou, která vraždu nařídila, je podle něj bývalý poradce královského dvora Saúd Kahtání.

Turečtí činitelé ale opakovaně řekli, že Chášakdží pravděpodobně nemohl být zabit, aniž by o tom věděl korunní princ. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v článku pro The Washington Post napsal, že pokyn k Chášakdžího vraždě přišel z „nejvyšších míst“ vlády Saúdské Arábie. Saúdský král Salmán nicméně podle tureckého prezidenta neměl s vraždou nic společného.

Turci mají prý další nahrávky. Potvrzují, že vražda byla plánovaná

Podle tureckého deníku Hürriyet má země více důkazů, že vražda Chášakdžího byla plánovaná. Sloupkař Abdulkadir Selvi napsal, že další nahrávka byla zaznamenána před příchodem Chášakdžího na konzulát a protiřečí klíčovým závěrům saúdskoarabské generální prokuratury. Na 15minutovém záznamu si podle Selviho saúdskoarabský tým opakuje předem připravený plán a každému z členů se připomíná, jakou v něm má úlohu.

Další důkazy pocházejí podle Selviho z doby po činu. „Jsou na nich (zaznamenané) mezinárodní telefonické hovory 15členného týmu zabijáků,“ napsal Selvi, který 22. října informoval i o existenci první nahrávky. Ta dokázala, že novinář „byl za sedm až osm minut uškrcen“.

„Sedmiminutová nahrávka zachycuje zoufalé pokusy Chášakdžího přežít, ale ani náznak toho, že by jej někdo přesvědčoval,“ napsal Selvi. Turecká strana podle něj také nepotvrdila, že by novinář zemřel po podání drogy. Ankara má za to, že byl uškrcen provazem, nebo udušen pomocí plastového pytle, uvedl sloupkař.