Írán zadržel v Perském zálivu zahraniční tanker. Neuvedl, komu patří

Íránské revoluční gardy zadržely v neděli v Perském zálivu zahraniční tanker. Podle íránské státní televize pašoval ropu. Podle Reuters Íránci odtáhli loď do íránských vod, když vyslala nouzový signál. Na palubě plavidla je dvanáctičlenná posádka. Už začátkem týdne se objevily zprávy o cizím tankeru v íránských vodách, není ale zřejmé, zda jde o tutéž loď.

Podle zprávy íránské televize loď vezla ropu získanou od íránských pašeráků zahraničním zákazníkům. Revoluční gardy tanker zastavily jižně od ostrova Larak v Hormuzském průlivu, vezl prý milion litrů ropy. Íránská televize plavidlo neidentifikovala a ani neoznámila, odkud je posádka.

Londýn vyzval Írán ke zmírnění napětí. „Snažíme se zjistit více informací ohledně tankeru zadrženého v Zálivu,“ uvedla vládní mluvčí. „Bezpečnostní situaci sledujeme a usilujeme o dodržování práva na svobodnou plavbu v souladu s mezinárodním právem.“

Teherán prý podal tankeru pomocnou ruku

Už začátkem týdne se objevila zpráva o plavidle, které při proplouvání Hormuzským průlivem přestalo vysílat signál o své pozici. Podle tehdejších informací to byl tanker Riah plující ze Spojených arabských emirátů, který se odchýlil od své trasy a vplul do íránských vod.

Íránské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že plavidlo mělo problémy a íránské námořnictvo mu poskytlo pomoc. Loď ale neidentifikovalo, a zda toto plavidlo není totožné se zahraničním tankerem, o jehož zadržení nyní Teherán informuje, proto není zřejmé. 

V oblasti Hormuzského průlivu se v minulých týdnech stalo několik incidentů, při nichž byly napadeny tankery. Washington útoky připisuje Íránu, který to ale popírá.

Britské tankery v oblasti nyní chrání americké válečné lodě. Teherán totiž pohrozil, že jeden z nich zadrží v odvetě za zachycení íránského plavidla u Gibraltaru. Podle Londýna tanker pravděpodobně porušil unijní sankce vůči Sýrii, což Teherán odmítl.

Kolik ropy kdo přepravuje Hormuzským průlivem
Zdroj: U.S. Energy Information Administration

Spojené státy se snaží vytvořit mezinárodní vojenskou koalici, která se postará o bezpečnost lodí u Íránu a Jemenu, oznámil nedávno americký generál Joseph Dunford. USA podle něj chtějí zajistit svobodu námořní plavby a v současné době jednají o možné spolupráci s řadou zemí regionu.

„Pokud jich bude málo, budeme mít malou misi. Můžeme ji postupně zvětšovat, jak se budou hlásit další účastníci,“ upozornil Dunford.

Hormuzský průliv a úžina Báb al-Mandáb propojují oceán s Perským zálivem a Rudým mořem a jsou pro obchod s ropou klíčové. Írán opakovaně hrozí, že pokud americké sankce zemi znemožní obchodovat s ropou, tak průliv zablokuje.

Hormuzský průliv jako strategické místo
Zdroj: News.com/Wikipedia.org/ABC

Napětí mezi USA a Íránem se stupňuje od loňského roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Washington následně na Teherán uvalil nové sankce, které mimo jiné omezují možnosti Íránu obchodovat s ropou. Írán letos v květnu sdělil, že některé závazky z dohody přestává plnit.