Indonéští vojáci surově mučí domorodé Papuánce

Djakarta - Indonésie potvrdila, že její vojáci mučili domorodé Papuánce. Video zobrazující brutální výslech vesničanů, které vojáci považovali za separatisty, zveřejnila začátkem týdne hongkongská lidskoprávní organizace Asian Human Rights Commission. Na pořádek v indonéské provincii Zapadní Papua dohlíží velké množství vojáků, proti nimž už desetiletí bojuje separatistické Hnutí za svobodnou Papuu. Papua patří k nejchudším částem Indonésie i přesto, že se v oblasti nacházejí bohaté přírodní zdroje.

Na záběrech, které byly podle humanitární organizace natočeny letos, vojáci kopou domorodce do hlavy, nadávají jim a označují je za separatisty. V druhé části nahrávky mučí pachatelé, kteří nejsou na záběrech vidět, svázané domorodce. Přirození jednoho z nich například pálí hořícími klacky.

Organizace na ochranu lidských práv opakovaně upozorňují na porušování lidských práv na Papui. Vojáci jsou prý za mučení zajatců trestáni spíše výjimečně a navíc mírně. Armáda dosud jakákoli obvinění popírala.

Indonéští vojáci mučí domorodé Papuánce (zdroj: ČT24)