Indonésie poprvé v historii sčítá mešity. Chce mít přehled o radikálech

Horizont: Indonésie se snaží zjistit, kolik je v zemi mešit (zdroj: ČT24)

V Indonésii žije skoro třináct procent všech vyznavačů islámu na světě. Největší muslimská země přitom netuší, kolik má mešit. Úřady proto vyslaly stovky úředníků modlitebny najít, aby včas podchytily a eliminovaly případné šíření radikálních myšlenek.

Na tisíc úředníků pátrá po mešitách už sedm let. Pomáhají jim třeba drony. „Nikdo neví, kolik mešit v Indonésii je. O mnohých nikdo neví, hlavně v oblastech, kde jsou muslimové v menšině,“ říká člen vedení mešity Su'ada Muhammad Ramli Abdulláh.

Možná až milion mešit

K islámu se ve čtvrtém nejlidnatějším státě světa hlásí na 90 procent z 260 milionů obyvatel. Odhaduje se, že mešit v zemi vyrostlo kolem milionu. Tým úředníka Fakhryho Affana zatím fyzicky našel zhruba polovinu. Kromě polohy zaznamenává i kdo svatá místa vede, pod koho spadají a třeba i jestli mají stavební povolení.

Z vládní databáze by časem měla vzniknout aplikace pro chytré telefony, která by věřícím vyhledala nejbližší mešitu. Hlavní důvod, proč chtějí mít úřady svatá místa pod kontrolou, je ale ohlídat, aby se tam nešířily radikální názory. „Údaje o tom, zda se v mešitě objevují radikální názory, zapisujeme taky. A zároveň, kdo ji navštěvuje,“ popisuje Affan.

Po pádu autoritářského režimu před dvaceti lety se v dřív tolerantní zemi objevily desítky islamistických extremistů, skupin loajálních organizacím jako Al-Káida, Džamá islámíja nebo Islámský stát.

V roce 2002 zemřelo při teroristickém útoku na Bali cíleném na zahraniční turisty skoro dvě stě lidí. Úřady následně pozavíraly stovky radikálů a spustily program na jejich integraci do společnosti, což se ale příliš nepodařilo.

Před dvěma roky zaútočily celé rodiny včetně dětí na kostely v druhém největším městě Surabája. Zemřelo 28 lidí včetně sebevražedných atentátníků – nejmladšímu bylo pouhých sedm let.

Radikálové v indonéské společnosti zatím nemají širší podporu. Své myšlenky, že islám má být jediným náboženstvím i politickým zřízením a že násilí k dosažení tohoto cíle je ospravedlnitelné, se ale snaží šířit právě v mešitách.

„Každý měsíc nebo tři by sem měli úředníci z Jakarty přijet a podělit se s námi o novinky ohledně radikální ideologie – na co dávat pozor,“ míní islámský duchovní Sjihanuddín.

Indonéský viceprezident Ma'ruf Amin, který je sám duchovní, plánuje, že vláda začne vydávat imámům a kongregacím osvědčení, aby radikály podchytila a eliminovala. Na to ovšem potřebuje právě kompletní databázi mešit. Ta by mohla být dokončena již letos.

Indonésie – demografie
Zdroj: Businessinfo.cz