Hongkongský aktivista „Kapitán Amerika“ dostal téměř šest let vězení

Aktivista Ma Čchun-man, který se při loňských hongkongských prodemokratických protestech převlékal do kostýmu amerického superhrdiny Kapitána Ameriky, byl uvězněn na pět let a devět měsíců, upozornila agentura Reuters. Odsouzen byl za podněcování k odtržení Hongkongu od Číny na základě bezpečnostního zákona, kterým pekingští komunisté posílili svou vládu nad městem.

Jednatřicetiletého Maa, který dříve pracoval jako kurýr, uznal soudce Stanley Čchan vinným již na konci října. O výši trestu ale rozhodl až ve čtvrtek. Nezávislost Hongkongu podle soudu prosazoval tím, že během dvaceti loňských demonstrací provolával hesla, držel transparenty a vyjadřoval se pro zahraniční média.

„Obžalovaného naváděl nějaký politik, a tak se nakonec sám stal štváčem,“ prohlásil soudce Čchan, aniž by zmínil jméno údajného politika. „V tomto kontextu je těžké zaručit, že se neobjeví nějaký další Ma Čchun-man,“ varoval.

Ma se hájí, že je nevinný. „Necítím žádnou lítost. Na své cestě k demokracii si nemůžu dovolit být zbabělcem,“ napsal v dopise soudci, který podepsal přezdívkou Kapitán Amerika 2.0. Jeho obhájce Chris Ng uvedl, že si není jistý, zda se Ma proti rozsudku odvolá.

Bezpečnostní zákon likviduje opozici

Peking prosadil v Hongkongu bezpečnostní zákon v červnu 2020, čímž efektivně ukončil největší a nejdelší prodemokratické protesty od roku 1997 v této částečně autonomní oblasti.

Na základě bezpečnostního zákona lze tvrdě potrestat veškeré jednání, které Čína považuje za podvracení, terorismus nebo kolaboraci se zahraničními silami. Akt je proto hongkongskou opozicí i mnohými státy kritizován jako nástroj k potírání opozice a omezování osobních svobod.

Obviněno na jeho základě již bylo přes sto lidí, včetně opozičních politiků a aktivistů. Někteří mohou být odsouzeni až k doživotním trestům. Kritici bezpečnostního zákona upozorňují, že právo na svobodu projevu je ukotveno v základním zákoně Hongkongu.

Poloostrov Hongkong je bývalou britskou kolonií. Pod čínskou nadvládu se vrátil v roce 1997 s příslibem zachování rozsáhlých svobod. Čína i hongkongské úřady omezování lidských práv dlouhodobě popírají.