Haiti zasáhl hurikán Tomas a vyžádal si nejméně sedm mrtvých

Port-au-Prince (Haiti) - Hurikán Tomas na Haiti zasáhl pobřežní města i tábory s uprchlíky, kteří o domovy přišli při katastrofálním lednovém zemětřesení. Záplavy a sesuvy půdy usmrtily nejméně sedm lidí. Živel zasáhl hlavně severozápadní výběžek země. Vítr o rychlosti kolem 135 kilometrů za hodinu provázený bouřkovým vlnobitím bičoval i pobřežní město Léogane, které bylo z 90 procent zničeno při zemětřesení z 12. ledna.

Před příchodem hurikánu prezident varoval obyvatele táborů, aby před blížícím se živlem uprchli. Tomas sice na Haiti spustil evakuační plány, ale podle očitých svědků z oblastí provizorních táborů odjížděly evakuační autobusy poloprázdné. Lidé se podle místních úřadů obávají, že po odeznění bouře se nebudou mít kam vrátit.

Střed hurikánu opustil severní pobřeží Haiti akorát s příchodem tmy. Haitské úřady věří, že to nejhorší už má oblast za sebou, ale meteorologové varují, že stále hrozí další déšť. „Nyní, když Haiti relativně nebezpečí uniklo, musíme být i nadále na pozoru,“ upozornil i haitský prezident René Préval.  

Lijáky bouře přinesla i do Port-au-Prince, kde se ulice proměnily v kanály s proudící vodou odnášející odpadky. Rychlost větru v pátek večer klesla na 120 kilometrů za hodinu. Podle agentury Reuters bouře mířila na ostrovy Turks a Caicos a jihovýchodní část Bahamských ostrovů.