Haiti ochromily násilné protesty. Prezident podle auditu okradl chudý stát o část venezuelské pomoci

Protestující Haiťané už několik dnů zapalují pneumatiky a blokují silnice v metropoli Port-au-Prince. V zemi také probíhá generální stávka. Nepokoje si vyžádaly několik lidských životů a zraněných. Lidé požadují odchod prezidenta Jovenela Moiseho spojovaného se zpronevěrou milionů dolarů z venezuelské pomoci. Haiti je nejchudší americkou zemí.

Prostesty začaly poklidně už v neděli, postupně však začaly přerůstat v násilnosti. Demonstranti házeli kameny a vzduch naplnil pach hořících pneumatik. Mnoho obchodů a čerpacích stanic zavřelo, kvůli zátarasům na silnicích se nedalo dostat do některých měst.

Policie postavila u prezidentského paláce barikády a proti demonstrantům, kteří se je snažili prolomit, použila slzný plyn. Podle místních novinářů zemřel nejméně jeden člověk poté, co se nedaleko odtud ozvala střelba. Policejní mluvčí uvedl, že v neděli zemřeli dva lidé, další čtyři utrpěli zranění a 12 osob bylo zatčeno. Podle opozice je ale počet mnohem vyšší.

Napětí v zemi ještě zesílilo poté, co opoziční senátoři, politické strany a protikorupční aktivisté slíbili, že budou na hlavu státu vyvíjet tlak, dokud neodstoupí. Vyzvali také ke generální stávce. „Říkáme lidem, aby pokračovali. Není to snadný boj. Nenechte se odradit,“ prohlásil senátor Antonio „Don Kato“ Cheramy.

Podnikatel Jovenel Moise nastoupil do prezidentského úřadu před dvěma lety bez jakékoliv předchozí politické zkušenosti. Volby vyhrál při zhruba devatenáctiprocentní volební účasti. Haiťané požadují jeho odstoupení kvůli korupci i zhoršující se ekonomické situaci a protestují také proti nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalé vlády.

Zpronevěřené miliony

V zemi navíc probíhá vyšetřování toho, jak stát nakládal s miliony dolarů z venezuelského ropného programu. Audit z konce května poukázal na pravděpodobnou korupci za bývalého prezidenta Michela Martellyho, kdy bylo kupříkladu na obnovu kina v metropoli vynaloženo pět milionů dolarů. Budova přitom dostala pouze novou fasádu. 

Současné hlavy státu se zase týká pochybné financování opravy silnic za milion dolarů. Ministerstvo pro veřejné práce podepsalo v roce 2014 smlouvu se dvěma stavebními firmami na opravu venkovské silnice na severu Haiti. De facto tak stát zaplatil opravu dvakrát. Ve vedení jedné z firem přitom byl právě Moise.

Masové nepokoje vypukly na Haiti také loni v létě, když vláda oznámila záměr zvýšit ceny pohonných hmot. I tehdy protestující zapalovali auta, blokovali silnice a rabovali obchody. Několikadenní střety si tehdy vyžádaly nejméně sedm obětí a vyústily v demisi premiéra a několika ministrů. Za dva roky úřadování prezidenta Moiseho mělo Haiti už tři premiéry.