Gruzínci demonstrovali proti prezidentu Saakašvilimu

Tbilisi - Nejméně 10 tisíc lidí dnes demonstrovalo před gruzínským parlamentem proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu. Akci svolala opozice u příležitosti prvního výročí protivládních demonstrací, které úřady brutálně rozehnaly. Demonstranti požadovali vypsání nových předčasných prezidentských i parlamentních voleb.

Desítky tisíc Gruzínců vyšly loni v listopadu do ulic, aby prezidenta Saakašviliho donutily ohlásit předčasné prezidentské volby. Demonstrace tehdy vyústila v brutální zásah policie. Při následných nepokojích prezident musel na devět dní vyhlásit výjimečný stav. Tato akce vyvolala ze strany opozice tvrdou kritiku.

Ani po roce se opozice se Saakašviliho režimem nesmířila a žádá jeho rezignaci. Prezidenta jeho odpůrci obviňují především z nezvládnutí konfliktu kolem gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Ruské jednotky v srpnu vtrhly do Gruzie poté, co se Saakašvili pokusil silou podřídit centrální správě odštěpeneckou Jižní Osetii.

Rusko ve válce zvítězilo na celé čáře, separatistické regiony uznalo za nezávislé státy a svoji vojenskou přítomnost v nich fakticky legalizovalo. Hodně Gruzínců tuto situaci těžko snáší a z odpovědnosti z ní viní Saakašviliho. Kromě toho ale také současnému prezidentovi vyčítají špatný stav ekonomiky nebo neúspěšné reformy.

Několik demonstrantů se po dnešní protestní akci vydalo k prezidentovu sídlu, aby mu oficiálně předali výzvu k odstoupení a vyhlášení předčasných voleb. Prezident nicméně nechce měnit styl své vlády ani odstupovat.

Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky si je přesto vláda vědoma citlivosti této situace. Proto si netroufla postupovat proti demonstrantům stejným stylem, jak to udělala loni. Vláda uznala, že násilné rozehnání demonstrace bylo minulý rok zbytečné.

Saakašvili v důsledku toho vyměnil premiéra i šéfa generálního štábu gruzínské armády. Nabídl dokonce opozici podíl v parlamentu, opozice ale nepovažuje současný systém za demokratický, a proto požaduje předčasné volby.