Fronta se k nim blíží, ale oni neodcházejí. Smířeni s osudem čekají na dny příští

Horizont ČT24: Otřesná situace na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Na východě Ukrajiny poničily invazní síly klíčovou dálnici, která slouží k zásobování. Pro mnohé Ukrajince je silnice poslední možností, jak před boji utéct. Řada lidí i přes nebezpečí však ve frontových městech zůstává.

Rusko zaznamenává drobné územní zisky v Doněcké oblasti. Jeho vojska pokračují i s útoky na dálnici E40, která zajišťuje zásobování Slovjansku a Kramatorsku. Právě tam řada lidí zůstává. Dobrovolně, nebo z pocitu, že nemá kam utíkat.

„Nemám, kam bych odešla. Nemám na to ani peníze. Čekáme tady ve frontě na humanitární pomoc, protože už tady není ani žádná placená práce,“ říká obyvatelka Kramatorsku Lena Ravlisová.

Kam odejít a za kým

Ukrajinské úřady vyzvaly minulý týden po ztrátě Severodoněcku a Lysyčansku, aby se obyvatelé evakuovali i z dalších měst, ke kterým se fronta přiblížila. Těm, kteří se přesto rozhodli zůstat, se snaží posílat základní zásoby – chleba, vodu i cigarety.

„Nikdo na nikoho nikde nečeká, ať už v zahraničí, nebo jinde. Pokud jste se tu narodili, měli byste tu i zemřít. My pocházíme odsud a zde taky zemřeme,“ říká rezignovaně další obyvatelka Kramatorsku Maria Savonová. 

Někteří se pak ve městě cítí bezpečněji, než na případné cestě. „Co když to tam bude stejné jako tady? Před bombami sice můžete utíkat, ale jsou to pořád bomby. Nevybírají si,“ řekl obyvatel Kramatorsku Valerij Ilchenko. 

Přesto stále mnozí obyvatelé východní Ukrajiny vidí v útěku jedinou možnost záchrany. Když mají štěstí, dostanou se až například do města Pokrovsk, odkud jsou stále vypravovány evakuační vlaky na západ. Denně odvezou stovky lidí. 

Polovina Ukrajinců cítí velkou úzkost, uvedla Víchová

Ukrajinistka Lenka Víchová v Horizontu ČT24 řekla, že Kramatorsk je vzdálen asi padesát kilometrů od frontové linie a přímého ostřelování je tak méně. Proto mají humanitární pracovníci těžkou práci lidi přesvědčit, aby se evakuovali.

Dodala, že z posledních sociologických průzkumů vyplývá, že padesát procent Ukrajinců cítí naději a padesát procent velkou úzkost. Z nich pak dvacet procent opravdový strach. A nezáleží přitom, kde žijí, „protože Rusko ostřeluje Ukrajinu celou,“ řekla ukrajinistka.

Politické preference se nyní na Ukrajině vzhledem k válečnému stavu nezkoumají, omezena jsou i média, takže kritika ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je velmi omezená, dodala Víchová. Uvedla však, že velmi malé procento Ukrajinců by souhlasilo s ústupky Rusku.