Francouzská policie zná jméno třetího teroristy z Bataclanu

Třetím útočníkem, který při pařížských teroristických útocích zabíjel v Bataclanu, byl podle francouzské policie třiadvacetiletý Fouad Mohamed Aggad ze Štrasburku. Uvedly to agentura AFP a noviny Le Parisien.

Televizi BFMTV potvrdil předseda francouzské vlády Manuel Valls, že útočník byl konečně identifikován. V roce 2013 podle vyšetřovatelů Fouad Mohamed Aggad odcestoval do Sýrie se zradikalizovanou skupinkou mladých lidí. Zamířil tam údajně i jeho bratr Karim.

Několik z nich pak bylo po návratu do Francie zadrženo a skončili ve vězení, Aggad však ne, uvedl deník. Podle agentury AFP zůstal pravděpodobně v Sýrii. Karima naopak zachytili a je ve francouzském vězení. 

Události: Francie zná jméno třetího vraha z klubu Bataclan (zdroj: ČT24)

S Aggadem byli v klubu dva další sebevražední útočníci

Aggad po střelbě v koncertní síni Bataclan spáchal sebevražedný atentát, když odpálil nálož umístěnou na svém těle. Zahynulo zde 89 z celkem 130 obětí pařížských teroristických útoků. Odpálili se i další dva útočníci - Omar Ismail Mostefai a Samy Amimour.

Osmadvacetiletý Amimour také strávil nějakou dobu v Sýrii stejně jako Abdelhamid Abaaoud, předpokládaný strůjce událostí ze třináctého listopadu. Útok v Bataclanu byl součástí koordinovaných útoků v Paříži, při kterých zahynulo 130 lidí. K zodpovědnosti se přihlásilo radikální hnutí takzvaný Islámský stát. 

Během teroristických útoků zemřelo sedm útočníků, Abaaoud pak zemřel při policejním zásahu v pařížské čtvrti Saint-Denis o pět dnů později. Jeden z útočníků - šestadvacetiletý Francouz Salah Abdeslam z Bruselu je stále hledaný.