Francouzská policie zatkla muže, který v Paříži pobodal sedm lidí

Útočník na severu Paříže poranil nožem a železnou tyčí sedm lidí. Čtyři zůstávají ve vážném stavu, v ohrožení života ale nejsou. Mezi zraněnými jsou dva britští turisté. Policii se podezřelého muže s afghánským pasem podařilo zadržet. Podle úřadů čin pravděpodobně nemá teroristické pozadí.

Útok se odehrál v neděli pozdě večer v 19. pařížském obvodu, napsal deník Le Parisien. Agresor nejprve pobodal trojici mužů u kina MK2 na nábřeží Quai de la Loire. Pak napadl dvojici britských turistů, z nichž jednoho vážně poranil v oblasti hrudníku. Dalšího člověka vážně poranil na hlavě. Celkem poranil sedm lidí; čtyři vážně ranění nejsou v ohrožení života.

Útočníka zneškodnili kolemjdoucí

Svědkům, kteří po agresorovi házeli koule pro pétanque, se nakonec podařilo útočníkovi odebrat nůž a udržet jej na zemi, dokud nedorazila policie, uvedla agentura AP. Jeden z hráčů pétanque popsal, že strach pochopitelně měl, ale nebyl čas o tom přemýšlet. Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb na Twitteru vyjádřil svědkům uznání za odvahu a duchapřítomnost.

Útočník byl při činu zraněn, a když ho zadržela policie, tak byl podle AP v bezvědomí. Následně ho převezla do nemocnice. 

O terorismus zřejmě nešlo, do ulic ale zamíří víc policistů

Starostka Paříže Anne Hidalgová po incidentu vyzvala ministerstvo vnitra k „posílení policejní přítomnosti ve čtvrtích na severovýchodě“ města. Úřady útočníka nevedly na seznamu radikálních osob. Vyšetřovatelé se přiklánějí k tomu, že měl psychické problémy.

Agentura AFP připomíná, že došlo v uplynulých měsících ve Francii k několika útokům nožem. Ve většině případů nakonec policie teroristický motiv vyloučila.

Například na konci srpna muž, který měl psychické problémy, ubodal na předměstí Paříže svou matku a sestru. K činu se sice přihlásila teroristická organizace Islámský stát, podle francouzské policie ale čin teroristický motiv neměl. Naopak květnový útok na kolemjdoucí v centru Paříže, při kterém byli zraněni čtyři lidé, policisté za teroristický považují.