Francie otevře hranice turistům. Ještě není vyhráno, varuje Macron

Události: Francie otevře své hranice (zdroj: ČT24)

Francie se chystá opět otevřít své hranice turistům. Podle nouzového plánu mohou do země přicestovat lidé ze zemí schengenu a Velké Británie bez toho, aniž by museli do dvoutýdenní karantény, jak se původně předpokládalo. Sami Francouzi se však podle prezidenta Emmanuela Macrona nepodívají v létě dále než do Evropy, v krajním případě možná budou muset zůstat doma úplně.

„Izolováni budou pouze ti – a to za podmínek, které budou ještě upřesněny –, kteří budou mít pozitivní testy,“ vysvětluje opatření směrem k zahraničním turistům francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran.

Cestovní ruch ve Francii tvoří sedm procent HDP a zaměstnává až čtyři miliony lidí, země je současně turisticky nejvyhledávanějším státem planety. Vláda odhaduje měsíční ztráty v důsledku pandemie na miliardu eur. Zoufají si třeba majitelé restaurací a hoteliéři, kteří by měli do poloviny května znát podmínky, za jakých mohou otevřít, jakmile to situace dovolí.

„Problémem může být například zákaz klimatizace, protože tady bývají přes léto vysoké teploty a je samozřejmé, že turisté budou volit asi svěžejší regiony, například Bretaň,“ komentuje ředitelka turistického úřadu v Les Baux-de-Provence.

Do Les Baux míří každým rokem půl druhého milionu turistů. Letos pro ně malebné městečko nachystalo mimořádnou atrakci v podobě audiovizuální výstavy obrazů Salvádora Dalího s hudebním doprovodem Pink Floyd. Návštěvníci se z ní mohli těšit jen několik dní. Bez turistů zůstaly i tradiční destinace v Paříži a okolí.

Například Louvre patří mezi nejnavštěvovanější muzea na světě, jen loni vidělo místní expozice na deset milionů lidí. Po jedenáctém květnu ale určitě neotevře a podobně jsou na tom i menší muzea. Zatím zbytečně připravovali výstavu o archeologii z doby Napoleona III. v zámku v Saint-Germain-en-Laye, kam ročně zamíří 40 tisíc návštěvníků a brzké otevření neplánují.

„Jsme v regionu Île-de-France, tedy v červené zóně, kde je stále hodně lidí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Věřím, že výstava bude otevřena v září na den evropského kulturního dědictví,“ doufá ředitel Národního archeologického muzea Hilaire Multon.

Ve snaze zmírnit ztráty uvažuje vláda dokonce o prodloužení turistické sezony s tím, že by děti mohly jít do školy až v půlce září.

Dovolená jen v Evropě, avizuje Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron zároveň připravuje občany na možnost, že přes léto budou moci vycestovat pouze do evropských zemí, v krajním případě vůbec. „Ještě jsme bitvu s virem nevyhráli. Ještě je tu, zbrzdili jsme ho. Zahájíme teď novou fázi,“ nechal se slyšet. Je podle něj sice brzy na jednoznačné prohlášení, jak budou letní dovolené vypadat, cestování ale omezené bude. „Zůstaneme mezi Evropany,“ nastínil šéf Elysejského paláce.

Přísná omezení platí ve Francii kvůli šíření koronaviru od 17. března. Od příštího pondělí se v zemi začnou otvírat obchody, které byly dosud zavřené. Restaurace či kavárny ale zůstanou nadále uzavřené. Částečně obnoví provoz také mateřské a základní školy, ve třídách ale bude moci být jen 15 dětí. Otevřou se také některá muzea. Lidé budou moci od pondělí také cestovat do vzdálenosti 100 kilometrů od domova, ve veřejných dopravních prostředcích ale budou muset nosit roušky.